Els nous espais del museu estan pensats perquè els visitants gaudeixin d'una experiència única (Iwan Baan)

Un museu dissenyat com un gran canyó, pròxima gran atracció a Nova York

La reforma de l'històric Museu Americà d'Història Natural s'ha inspirat en les formes i processos de la natura

El Museu Americà d'Història Natural, una de les institucions científiques, educatives i culturals més importants del món, està a punt d'inaugurar una espectacular remodelació de les instal·lacions, a Nova York.

El 4 de maig obrirà les portes el Centre de Ciència Richard Gilder per a la Ciència, l'Educació i la Innovació, després d'una faraònica reforma del museu que ha costat 465 milions de dòlars --obtinguts mitjançant una associació publicoprivada-- que servirà per a renovar un conglomerat d'espais que havia quedat força antiquat.


L'ambiciós projecte arquitectònic per a aquestes noves instal·lacions de recerca i col·leccions científiques ha estat aclamat internacionalment des que es va començar a planificar el 2014.

Llavors, la idea era poder obrir l'any 2019, coincidint amb el 150è aniversari del museu. Però alguns imprevistos ho van ajornar: la pandèmia, algunes impugnacions legals veïnals o la mort, l'any 2020, de Richard Gilder, el banquer i filàntrop que va iniciar el finançament de la nova ala del museu.

La façana ondulada del Centre Gilder (Iwan Baan)

Segons els seus promotors, el Gilder Center vol encarnar la missió de la ciència i l'educació en tots els sentits, des de "despertar la curiositat a través de noves exposicions en espais de disseny sorprenent, fins a oferir noves instal·lacions on les col·leccions de recerca, les exposicions i l'aprenentatge s'entrecreuen".

Al mateix temps, el nou edifici també representarà una millora en l'experiència del visitant, perquè aquest pugui moure's de manera fluida a través de camins continus pel seu campus de quatre illes, connectant edificis que, de fet, es van anar construint a pedaços al llarg de gairebé 150 anys.

La idea és que a partir d'ara, els visitants es centrin més en les col·leccions que no pas en l'orientació.

En alguns punts de l'edifici, els visitants poden trobar-hi espais per al descans i la contemplació (Iwan Baan)

La governadora de l'estat de Nova York, Kathy Hochul, s'ha mostrat orgullosa del projecte en el qual l'administració pública també ha participat: "El Museu Americà d'Història Natural és un dels tresors més grans de Nova York, ja que fa que la ciència i la tecnologia siguin accessibles a estudiants de totes les edats."

També el president del Museu, Sean M. Decatur, ha expressat la seva satisfacció per la remodelació, que ha qualificat d'"inspiradora per als visitants".

"Serà una gran alegria donar la benvinguda als visitants al nou Gilder Center, ja que anuncia una nova era per explorar les meravelles de la natura al Museu."


Una transformació de tres dècades

Durant les últimes tres dècades, el campus del Museu s'ha anat reformant sala per sala. Ara aquesta culminació d'estil gaudinià, liderada per l'arquitecta Jeanne Gang, ha apostat per una arquitectura de fantasia escultòrica destinada a fer un espai d'atracció que sigui realment irresistible.

"El Centre Gilder està dissenyat per convidar a l'exploració i el descobriment que no només són emblemàtics de la ciència, sinó també una part tan gran de l'ésser humà."

Invisible Worlds és una de les atractives propostes del Centre Gilder sobre les xarxes de vida a totes les escales (Iwan Baan)

Gang diu que la nova instal·lació "té com a objectiu atraure tothom, de totes les edats, orígens i habilitats, per compartir l'emoció d'aprendre sobre el món natural". 

Entre les espectaculars ampliacions que s'han fet, un impressionant insectari i un conservatori de papallones, a més de cinc plantes d'emmagatzematge, exposicions obertes, noves aules, laboratoris i una biblioteca, juntament amb un gran teatre per a exhibicions interactives d'última generació sobre la interconnexió de tota la vida a la Terra.

El nou espai ofereix una experiència científica i artística immersiva i interactiva de 360 graus (Iwan Baan)

I és que la nova instal·lació també vol satisfer una necessitat crítica en un moment crític, el de la crisi climàtica. Per això, els 175 científics que hi ha a la institució insisteixen en la necessitat d'"ajudar els visitants a entendre el món natural més profundament, a apreciar que tota la vida és interdependent, a confiar en la ciència i per inspirar-nos per protegir el nostre preciós planeta i la seva infinitat de formes de vida".

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut