Moderna vacuna covid
El cos estrany en un dels vials va resultar ser un mosquit (Reuters/Mike Segar)

Un mosquit en un vial d'una vacuna de Moderna a Màlaga obliga a retirar 765.000 dosis

La dosi contaminada, fabricada pels laboratoris Rovi a Madrid, va ser identificada a Màlaga; el lot es va distribuir també a Noruega, Polònia, Portugal i Suècia

Actualitzat

La farmacèutica Moderna ha retirat 764.900 dosis de la seva vacuna per la covid Spikevax, després de trobar un mosquit en un dels vials. El lot afectat va ser fabricat a Madrid pels laboratoris Rovi i el vial contaminat es va detectar a Màlaga.

La farmacèutica nord-americana va donar l'avís divendres passat perquè es retirés el lot afectat que s'havia distribuït a Noruega, Polònia, Portugal, Espanya i Suècia al gener.

Moderna ha informat que només s'ha detectat un vial contaminat i que "no s'han identificat problemes de seguretat en les persones que han rebut la vacuna", diu el comunicat de Moderna, i els lots distribuïts es retiren per "precaució".

L'Agència Estatal del Medicament i l'Institut Nacional de Salut de Noruega, recull l'avís que es va fer a les autoritats sanitàries dels països afectats i confirma que, segons Moderna, el "cos estrany" trobat al vial és un mosquit.

"La conclusió preliminar de Moderna és que el cos estrany és un petit insecte, un mosquit, que ha entrat al vial durant la producció, i que no ha estat detectat per les rutines de control. "

La contaminació es va detectar en un punt de vacunació. El vial es va punxar, però no es va arribar a administrar la vacuna en veure que hi havia un cos estrany. Per això les autoritats sanitàries recomanen que el personal sanitari inspeccioni la vacuna, per detectar partícules estranyes, abans d'utilitzar-la.  

Les autoritats noruegues asseguren que es tracta d'un cas aïllat:

"És poc probable que hi hagi cossos estranys similars en vials que s'han distribuït a Noruega, però les vacunes del mateix lot de producció s'estan retirant per raons de seguretat. No hi ha cap risc per a la salut per a aquells que han rebut la vacuna del lot de producció corresponent."

Fins ara s'han administrat més de 900 milions de dosis de la vacuna Moderna COVID-19 a tot el món.

Aquesta no és la primera vegada que els laboratoris Rovi, contractats per Moderna a Madrid, han hagut de retirar vacunes contra la Covid contaminades.

L'agost passat, les autoritats japoneses van suspendre l'ús d'algunes dosis de la vacuna, després que una investigació descobrís contaminants d'acer inoxidable en alguns vials.

En aquella ocasió, la cotització a la borsa de Rovi, que fa l'envasat de la vacuna, va caure un 5%. Aquest cop, la notícia difosa aquest dilluns, havia fet baixar un 2,5% el preu de les accions de la companyia, la més baixista de l'Ibex-35. Els analistes, però, creuen que, com va passar l'agost passat, el preu es recuperarà els pròxims dies o setmanes.

ARXIVAT A:
SalutVacunesCovid-19
Anar al contingut