Mosaic de trencadís trobat rere les prestatgeries d'un antic comerç
Mosaic de trencadís trobat rere les prestatgeries d'un antic comerç

Un mosaic ocult durant anys, descobert en una botiga de l'Eixample de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha informat que preservarà el mural amb un "parament de pladur"

Actualitzat

Han descobert un mosaic de trencadís ocult en un local de l'Eixample. Havia quedat amagat rere les prestatgeries d'una botiga de disfresses i unes obres l'han posat al descobert,

El compte de Twitter Barcelona Singular ha compartit per les xarxes el descobriment fent una crida a la gent: "Gaudiu-ne ara que encara no l'han tapat". L'Ajuntament de Barcelona li ha contestat dient que havien contactat amb els responsables del nou comerç i han decidit conservar-lo. Hi posaran pladur al davant per protegir i conservar el mosaic.


Els tuitaires han interactuat amb la piulada. D'entre els comentaris, molts consideren que tapar el mural amb una placa de guix laminat no és la solució. Diversos usuaris coincideixen que la millor alternativa seria l'ús d'un vitrall que deixés al descobert el mosaic.

 

Olivé Milian, possible autor del mural

El canal de Twitter d'Ecologia i Urbanisme de Barcelona ha comunicat que el mosaic "s'està documentant i s'inclourà a l'inventari de l'Ajuntament".

Gràcies a les imatges compartides a la piulada, els usuaris han interaccionat amb el contingut i diversos experts han relacionat l'obra amb l'artista Armand Olivé Milian, autor de diverses creacions sobretot entre els anys 60 i 90. No ha estat confirmat, però s'hi pot percebre una firma a la part de baix a la dreta, que podria encaixar amb l'autor suggerit.

En una entrevista al web de l'Ajuntament de Barcelona l'any 2019, Olivé Milian explicava que és mosaïcista autodidacta i va començar treballant per a ACMA amb mosaics fets amb material industrial. Ha fet moltes obres a tot Catalunya i ha pogut viure del seu art: és l'autor del mosaic de l'Hospital Broggi de Sant Joan Despí i també del de l'edifici El Cortijo, al carrer del Mestre Nicolau de Barcelona.

Aquest mateix any també va aparèixer un mosaic d'Olivé Milian al barri de la Verneda a Barcelona, aquesta vegada l'havien destrossat per error en unes obres. Finalment, l'Ajuntament es va comprometre a restaurar-lo i el mateix Olivé Milian es va implicar personalment en la rehabilitació.


La simbologia del mosaic

L'obra és un mural de grans dimensions a color, realitzat amb la tècnica del trencadís. Precisament, Olivé Milian és un autor que utilitza una tècnica similar.

A la part superior del mosaic s'hi aprecia un símbol daurat que recorda la figura representativa d'una caixa d'estalvis.

A més, el personatge principal que hi apareix té similituds amb Mercuri, déu del comerç, que es troba representat amb un caduceu (una vara) i barret. El caduceu del déu Mercuri és l'objecte que porta a la mà dreta i significaria l'equilibri.

Part del mosaic amagat rere les prestatgeries d'una botiga, cedida per @bcnsingular
Part del mosaic amagat rere les prestatgeries d'una botiga, cedida per @bcnsingular (@bcnsingular)
ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut