Planta nuclear de Marcoule, on hi ha hagut l'explosió.
Planta nuclear de Marcoule, on hi ha hagut l'explosió.
Nimes

Un mort i quatre ferits a França arran d'una explosió en un magatzem de residus radioactius

Una explosió en un forn de deixalles nuclears al sud-est de França ha provocat un mort i quatre ferits amb cremades, un dels quals està molt greu. Els han traslladat a l'hospital de Montpeller. L'Agència de Seguretat Nuclear francesa (ASN), que ha confirmat la víctima mortal però no ha donat més detalls de l'accident, ha assegurat: "No hi ha residus ni radiació a l'exterior de les instal·lacions" del magatzem nuclear de Marcoule. Tot i això, la prefectura i els bombers han establert un perímetre de seguretat al voltant de la central. Les autoritats franceses han obert una investigació per aclarir les causes del sinistre.

Actualitzat
L'ASN ha assegurat que no s'ha produït cap fuita radioactiva. L'explosió ha tingut lloc en una instal·lació nuclear que s'utilitza per al tractament i el condicionament de residus de dèbil radioactivitat, situada a Marcoule, a prop de Nimes i del riu Roine. Aquest recinte és propietat d'una filial de l'elèctrica francesa EDF.

Com a conseqüència de l'accident, una persona ha mort i quatre més han resultat ferides, una de les quals de gravetat. Segons informa el Ministeri d'Interior francès, no ha calgut confinar o evacuar el personal de les instal·lacions.

L'explosió ha passat al migdia i cap a les 13 hores ha estat controlada pels serveis d'emergència i pel Comissariat de l'Energia Atòmica de França. L'empresa propietària de les instal·lacions, Socodei, ha explicat que els altres dos forns que no han resultat afectats s'han aturat i que les proves que s'han fet al recinte han demostrat que no hi ha hagut cap fuita radioactiva.

L'Agència de Seguretat Nuclear francesa ha confirmat aquest diagnòstic i ha remarcat que no són necessàries accions per protegir la població. El ministre d'Indústria francès, Eric Bresson, ha descrit de "drama humà" la mort d'un ciutadà en l'explosió i ha remarcat que es tracta d'un "accident industrial" i no nuclear.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha activat tots els dispositius polítics, administratius i tècnics per avaluar l'accident nuclear, que és seguit d'aprop pel Consell De Seguretat Nuclear espanyol.

El govern català fa una crida a la calma

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que no hi ha perill associat a l'incendi del complex nuclear de Marcoule i ha subratllat que "està controlat" en matèria de seguretat. "Les notícies que tenim de les autoritats franceses són que es tracta d'un incendi, però no hi ha hagut cap incident de fuita radioactiva. El més lamentable és la mort d'un operari i els ferits, però des del punt de vista de la seguretat està controlat", ha subratllat el president català.

Els ecologistes alerten d'un programa nuclear experimental

Els responsables a Espanya de grups Greenpeace i Ecologistes en Acció alerten del programa experimental nuclear que desenvolupa França en Marcoule, on es treballa sobre la bomba atòmica i el reciclatge de material radioactiu.

El complex nuclear de Marcoule, en funcionament des de 1956, ha estat seu de maniobres militars de "gran perillositat", ha dit Carlos Bravo, de Greenpeace Espanya. Segons Francisco Castejón, d'Ecologistes en Acció, aquest incident "posa en dubte el programa de reciclat de combustible" nuclear en el qual es fonamenta la indústria davant la imminent manca d'urani.

França defensa de l'energia nuclear

França és el país europeu on l'energia nuclear té un pes més important en termes relatius, ja que en territori francès hi ha 58 reactors nuclears en servei, que generen al voltant del 75% de l'electricitat del país. Amb aquestes xifres, l'Elisi justifica la defensa de la seva aposta per l'energia nuclear, al·legant, a més, segons ha afirmat Besson en anteriors ocasions, que dóna "una forta independència energètica" i fa disposar d'una electricitat un 40% més barata que la mitjana a Europa.

Després de l'accident causat per un tsunami a la central japonesa de Fukushima fa sis mesos, el govern francès va defensar l'energia nuclear, en contrast amb la posició oposada d'altres països europeus com Alemanya.
Anar al contingut