Un mort i dos ferits a Indianapolis en la revolta antiracista que sacseja els EUA

A Brooklyn, un cotxe de la policia ha envestit una trentena de manifestants que protestaven per la mort del ciutadà afroamericà George Floyd, asfixiat mentre el detenia la policia de Minneapolis

RedaccióActualitzat

Segona víctima mortal en les protestes racials per la mort de George Floyd als Estats Units. Ha estat aquest dissabte al centre de la ciutat d'Indianapolis en la cinquena nit d'aldarulls als Estats Units. Dissabte va morir un jove de 19 anys a Detroit, tirotejat des d'un vehicle en marxa.

Encara no se saben gaires detalls d'aquesta nova víctima mortal de les protestes antiracistes i contra la violència policial contra els negres.

Passada la mitjanit, el cap de la policia d'Indianapolis, Randal Taylor, ha explicat que durant les manifestacions d'aquest dissabte al vespre tres persones havien rebut trets i una d'elles havia mort, sense concretar identitats ni tampoc qui seria l'autor dels trets. Demanava als habitants de la ciutat que evitessin acostar-se al centre, escenari de les protestes més violentes: 

"Ja n'hi ha prou. A Indianapolis som millor que tot això. El centre de la ciutat no és segur en aquests moments. Demanem que desallotgin l'àrea tots els ciutadans que no visquin al centre."

La policia immobilitza una persona al terra durant les protestes a Brooklyn, Nova York (REUTERS/Eduardo Munoz)
La policia immobilitza una persona a terra durant les protestes a Brooklyn, a Nova York (REUTERS/Eduardo Munoz)


Protestes arreu del país

Almenys en 25 ciutats de 16 estats s'han fet manifestacions aquest dissabte en protesta per la mort de George Floyd, asfixiat per un policia dilluns a la ciutat de Minneapolis. La revolta social de la població negra contra la violència policial s'escampa per tots els Estats Units. 

Un manifestant discuteix amb un policía de Nova York durant la marxa en protesta per la mort de George Floyd
Un manifestant discuteix amb un policía de Nova York durant la marxa en protesta per la mort de George Floyd (Reuters)

L'epicentre de la protesta és a Minneapolis, on per cinquena nit consecutiva s'han repetit escenes de vandalisme i de saqueig de comerços. S'ha activat el cos de la Guàrdia Nacional per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial, i s'han desplegat 2.500 agents pels carrers de la ciutat.

La policia ha disparat bales de goma i ha llançat gasos lacrimògens per dispersar els manifestants. Un equip de periodistes de l'agència Reuters ha rebut els impactes de les bales de goma.

El governador de Minnesota, Tim Walz, ha fet una crida a la calma i ha dit que ara els manifestants "volen atacar la societat civil" i que fan "terrorisme domèstic":

"La situació a Minnesota ja no va sobre l'assassinat de George Floyd, va d'atacar la societat civil, instal·lar la por i pertorbar les nostres ciutats. Tant si és terrorisme domèstic, extremisme ideològic per animar la gent o un intent de desestabilització internacional, aquests elements hi son presents. El que heu vist en nits anteriors no serà res comparat amb el que faran avui."

La protesta s'ha escampat per totes les grans ciutats dels Estats Units
La protesta s'ha escampat per totes les grans ciutats dels Estats Units (Reuters/ Jeenah Moon)

Però en altres grans ciutats com Atlanta, Washington, Cleveland, Los Angeles, Detroit o Nova York també hi ha hagut concentracions massives.

A la capital, Washington, milers de persones s'han congregat davant de la Casa Blanca i el Capitoli i han protagonitzat enfrontaments amb la policia. 

 


A Nova York un cotxe policial envesteix els manifestants

L'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, es resisteix a seguir l'exemple d'altres ciutats i evita, de moment, decretar el toc de queda a la ciutat. De Blasio ha defensat aquesta nit l'actuació policial davant les manifestacions de protesta per l'assassinat del ciutadà negre George Floyd.

Un cotxe de la policia de Nova Yord crema durant les protestes de dissabte a la ciutat
Un cotxe de la policia de Nova Yord crema durant les protestes de dissabte a la ciutat (Reuters/Eduardo Munoz)

Alguns manifestants han cremat cotxes de la policia. Un altre vehicle policial ha envestit una trentena de manifestants que li havien bloquejat el pas i que llançàven objectes contra els agents. 

La congresista demòcrata Alexandra Ocasio Cortez ha demanat que es depurin responsabilitats per aquests fets entre els responsables policials. Ocasio ha dit que no se sap quantes persones han resultat ferides en l'incident: 

 


L'alcalde, Bill de Blasio, ha justificat l'actuació dels policies perquè vivien una "situació excepcional i molt tensa" davant la violència desfermada pels manifestants:

"Si els manifestants haguessin sortit del seu camí i no haguessin intentat envoltar el vehicle, no estariem parlant d'aquesta situació."

De moment no se sap quantes persones han estat detingudes a Nova York durant les protestes d'aquesta passada nit. 

Detenció d'un home durant les protestes a Brooklyn
Detenció d'un home durant les protestes a Brooklyn (Reuters/Jeenah Moon)

Les escenes de violència s'han repetit a tots els estats. A la capital de Utah, Salt Lake City, a Utah, un home ha amenaçat amb un arc i fletxes els manifestants. El mateix home ha fet servir també un matxet per intimidar la gent que es manifestava al seu voltant.

Segons han explicat alguns testimonis, l'home hauria sortit del seu vehicle cridat "All lives matter" (Totes les vides importen), la resposta del grups de l'ultradreta racista contra el lema de les manifestacions per la mort de George Floyd, "Black Lives Matter" (Les vides dels negres importen).

 


Los Angeles, amb toc de queda

A la ciutat de Los Angeles, la segona amb més habitants dels Estats Units, les autoritats han decretat el toc de queda aquesta passada nit, i es mantindrà mentre durin els disturbis. 

En aquesta ciutat, les protestes han estat violentes i hi ha hagut saquejos ens diversos barris. Entre divendres i dissabte la policia de Los Angeles ha detingut mig centenar de persones que participaven en les manifestacions.

Saquejos a nombrosos comerços de Los Angeles
Saquejos a nombrosos comerços de Los Angeles (Reuters/Patrick T. Fallon)

Al districte de Faifax s'han incendiat nombrosos comerços i el centre de la ciutat, on les manifestacions han estat més nombroses, cadenes de botigues d'informàtica, farmàcies i altres comerços han estat assaltats. També han calat foc a una petita comissaria de policia situada en un centre comercial.Les autoritats han demanat reforços a l'exèrcit. Es preveu que al llarg del dia d'avui més de 500 membres de la Guàrdia Nacional es desplegaran per la ciiutat. 

El toc de queda s'ha ampliat a altres ciutats veïnes com Pasadena i Santa Mònica. 

Un establiment comercial atacat durant les protestes a Los Angeles
Un establiment comercial atacat durant les protestes a Los Angeles (Reuters/Patrick T. Fallon)

 

ARXIVAT A:
RacismeEstats UnitsProtestes EUAGeorge Floyd
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut