Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Un mòbil revoluciona les multes a Ripoll: el 8% dels vehicles revisats té la ITV caducada

També s'utilitza a Ripollet i permet gravar i detectar els infractors al moment a partir de la lectura de la matrícula

Redacció/ACNActualitzat

Una càmera i un mòbil. Són els dos elements que fan falta per fer servir una aplicació pionera que ha començat a utilitzar la policia local de Ripoll per sancionar conductors sense assegurança o amb la ITV caducada.

L'ha dissenyada una empresa de Granada i a Catalunya només s'utilitza a Ripoll i en una altra localitat de l'àrea metropolitana, Ripollet.

Mitjançant la lectura automàtica de matrícules i la connexió amb la base de dades de la DGT, els agents veuen al moment si hi ha alguna incidència. No porten ni un mes amb aquesta nova eina i la valoració és molt positiva.

"Quan detecta que un vehicle està incomplint la normativa, salta una alarma i els agents aturen el vehicle", explica el responsable del cos, Francesc Campayo.

De mitjana, han vist que un 8% dels vehicles rastrejats amb el sistema conduïen sense la ITV al dia i entorn d'un 3%, sense assegurança.


Es revisen molts més cotxes que abans

Un dels avantatges que té el sistema és que poden rastrejar molts més cotxes que abans. "En un dia potser pots parar 30 o 40 cotxes durant un control estàtic, en canvi, amb aquest sistema controles molts més vehicles en només un matí", detalla.

La càmera grava tot el que passa i es pot revisar un cop a la comissaria (ACN / Lourdes Casademont)

Com que grava en tot moment, permet descarregar aquest material a la comissaria i revisionar les imatges per detectar altres infraccions, com ara vehicles aparcats en voreres.

"Té moltes aplicacions", subratlla el cap de la policia local de Ripoll, com ara rastrejar els vehicles que circulen de nit mentre els agents patrullen.

Es tracta d'un sistema de control molt ràpid que també va acompanyat de comprovacions. El cos explica que les sancions no es fan de forma automàtica sinó que, abans de tirar-les endavant, es comproven les dades de l'expedient per confirmar que són correctes i no hi ha errors.

"És un sistema que interessa molt als ciutadans de Ripoll. Imaginem que un vehicle sense assegurança s'encén, i crema el vehicle que està estacionat al costat; si no té assegurança serà difícil de cobrar", explica a tall d'exemple Campayo.


Cinc dies, tres vehicles precintats

La majoria de vehicles estan al dia, però també n'hi ha que no. Amb la simple lectura de la matrícula poden saber si el vehicle és robat, si està embargat o si té altres incidències obertes.

Des que van posar en marxa aquest sistema, un 8% dels vehicles rastrejats anaven sense ITV i un 3% sense assegurança.

També han immobilitzat tres vehicles en cinc dies. Des de la policia local esperen que aquests controls també tinguin efecte dissuasiu i serveixin per conscienciar.


Assegurances d'un dia

Una altra pràctica que han detectat els agents és que hi ha qui fa l'assegurança "per un dia i la deixen caducar, o fan una transferència i després l'anul·len".

No tenir el cotxe assegurat comporta una multa de 1.500 euros, tant si el vehicle està en moviment com estacionat. Fins ara, la forma més habitual d'enxampar-los era en cas de sinistre.

Per tots aquests motius, el responsable del cos considera que "s'ha d'apostar per la tecnologia, perquè es treballa molt més ràpidament, més eficientment i amb molts menys errors", i conclou que aquesta eina ha vingut per quedar-se: "Ens facilita molt la feina i dona molta seguretat a Ripoll."

 

ARXIVAT A:
PolicialTrànsit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut