Un ministre "masclista" en un govern feminista? Crisi al govern de coalició

Pablo Iglesias, vicepresident de Podem, qualifica de masclista el ministre de Justícia per les seves objeccions sobre l'esborrany de la llei de llibertat sexual

Carles CastellnouActualitzat

Nova controvèrsia dins del govern espanyol, de coalició entre el PSOE i Unides Podem.

Pablo Iglesias, vicepresident segon, de Podem, ha dit que el ministre de Justícia, el socialista Juan Carlos Campo, és un masclista per les seves objeccions a l'esborrany de la llei de llibertat sexual presentada aquest dimarts per la ministra d'Igualtat, Irene Montero, de Podem.

La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha hagut de posar-hi pau.

Ha assegurat que en el govern espanyol no hi ha ningú masclista, sinó que, ben al contrari, es tracta d'un govern molt feminista.

L'origen de l'enfrontament és en alguns desajustos de l'esborrany, fruit, segons La Moncloa, de les presses per presentar la llei abans del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

Desajustos com proposar penes per als agressors no concordants amb el Codi Penal o no deixar clar què vol dir exactament el consentiment de la dona per mantenir relacions.

Aquestes crítiques internes de La Moncloa i les correccions tècniques introduïdes pel Ministeri de Justícia no han agradat a Podem i són les que han portat la formació morada a acusar de masclistes alguns companys de gabinet.

Des del govern, Iglesias ha parlat de "masclista frustrat":

"En les excuses tècniques crec que hi ha molt de masclista frustrat."


I des del partit, Pablo Echenique, ha parlat de "machote".

El principal destinatari dels retrets, Campo, s'ha defensat assegurant que "els polítics parlem massa". I ha assegurat que les correccions introduïdes a l'esborrany de la llei eren necessàries:

"Saben que hi ha ministeris una mica més antipàtics, com el d'Hisenda o el de Justícia, que ens posem perepunyetes perquè les lleis que surten del govern siguin tan perfectes com sigui possible."


Preguntada sobre si hi ha ministres masclistes al govern espanyol, Lastra ho ha negat:

"No hi ha ministres masclistes. Aquí hi ha ministres feministes, del primer a l'últim."


Aquest matí, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident Iglesias han coincidit en la reunió del Consell de Seguretat Nacional.

A la fotografia que s'han fet amb el rei, tots dos somreien, i fonts socialistes i d'Unides Podem asseguren que volen tancar la polèmica.

Sánchez i Iglesias, amb el rei (Eduardo Parra)

Montero, promotora de la llei, ha remarcat que les lleis feministes sempre són qüestionades:

"Sempre, les lleis feministes han estat especialment qüestionades i examinades amb lupa. Precisament perquè som un govern feminista en som molt conscients."


La ministra d'Educació, Isabel Celaá, també ha tret ferro a l'afer.

"Òbviament som dues forces polítiques diferents, i posem l'èmfasi en qüestions diferents. El debat enriqueix, suma."


Més enllà de declaracions i contradeclaracions, la llei d'igualtat ha estat un nou punt de discrepància en el govern de coalició. En privat, tots dos partits asseguren que s'han de coordinar millor i, sobretot, resoldre diferències lluny de les càmeres i els micròfons.

ARXIVAT A:
Masclisme Violència masclistaFeminisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut