Un milió i mig d'alumnes comencen el curs escolar 2019-2020 a Catalunya

Creix el nombre d'alumnes a secundària, s'incorporen 600 professors i s'estrenen 25 instituts escola i 8 instituts

Actualitzat

Prop d'un milió i mig d'alumnes tornen a les aules aquest dijous en l'inici del curs escolar 2019-2020, després de 82 dies de vacances. Es posaran en marxa 25 instituts escola nous i 8 instituts per donar sortida a l'increment d'alumnat a secundària. S'incorporen 600 nous mestres i 50 professionals d'atenció educativa.

Com a novetat d'aquest any, es comença una prova pilot a set centres d'un batxillerat de tres anys combinat amb un cicle formatiu artístic de grau mitjà o un títol de tècnic esportiu que permetrà a l'alumnat obtenir el títol de batxillerat i el del cicle formatiu.

 

Retrobades i nous companys a l'inici del curs escolar


Debat tecnològic

Aquest curs el Departament d'Educació també s'haurà d'enfrontar al debat de l'ús de les tecnologies a les aules. El conseller Josep Bargalló, entrevistat a El matí de Catalunya Ràdio, ha explicat que els pròxims dies es faran les primeres reunions per avaluar els diferents punts de vista, però els projectes de cada centre s'han de centrar en aquest i en altres aspectes.

"La tecnologia mòbil existeix i ha arribat per quedar-se, i és important però també és evident que el projecte educatiu de cada centre s'ha de fonamentar amb elements molt diferents i la tecnologia mòbil és només un d'ells."

El conseller ha insistit que, malgrat que aquest curs hi ha uns 3.000 alumnes menys i uns 670 docents més, falta més personal i no es podrà tirar endavant el decret d'escola inclusiva fins que no es puguin aprovar els nous pressupostos.

 

Més alumnes de secundària

La xifra d'alumnes que comencen aquest curs és semblant a la de l'any passat. 49.976 ho faran a educació infantil, 209.398 a educació primària i 474.425 a educació secundària.

330.295 ho fan a l'etapa que més creix aquest curs en alumnat, la secundària obligatòria. 93.724 començaran el batxillerat i els 50.406 restants, cicles formatius de grau mitjà o ensenyaments de règim especial.

Pe reforçar l'atenció en aquesta etapa educativa, s'obren 25 nous instituts escola i s'estrenen 8 instituts.

Més professorat

Pel que fa al professorat, els 72.535 mestres actuals s'incrementen en 670, als quals s'afegeixen 53 professionals d'atenció educativa. Aquest increment en la plantilla de professorat servirà per respondre a les necessitats d'escolarització i assolir una relació d'alumne-docent de 13 alumnes per professor a primària i 10 alumnes per professor a secundària.

Per aquest curs també es preveu la convocatòria de 3.155 places, 2.946 per al cos de professors de l'ensenyament secundari, 60 per a les escoles oficials d'idiomes, 40 d'arts plàstiques i disseny, 8 mestres de taller d'arts plàstiques i disseny, i 110 del cos d'inspecció educativa.

La resta d'estudiants, de formació professional de grau superior, d'escoles d'adults i d'escoles oficials d'idiomes, han d'iniciar les classes abans del 26 de setembre.

S'estrenen 25 instituts escola i 8 instituts nous

Nous centres

Durant aquest 2019, el Departament d'Educació ha iniciat 413 obres a centres educatius. 208 d'aquestes obres han estat per necessitats d'escolarització, 200 més són de millora i alguna es podrà allargar més enllà d'aquest dijous però sense impedir l'atenció de l'alumnat.

Projectes pedagògics

Entre els projectes pedagògics que s'engeguen aquest nou curs destaca un nou programa per promoure i millorar l'expressió oral de l'alumnat, amb activitats orals tant acadèmiques com d'entorn, una iniciativa que sorgeix després d'una prova pilot a les competències bàsiques de 4t d'ESO. També es farà formació al professorat.

A més a més, es preveu que tots els alumnes de tercer o quart d'ESO facin servei comunitari, un projecte que ja es va implantar al 65% dels centres i que, segons les dades del Departament, contribueix a assolir la competència social i ciutadana, i en un 78% dels casos també ha millorat la convivència al centre. A més, un 20% dels alumnes mostren interès a seguir vinculats amb l'entitat.

Així mateix, es posen en marxa els plans educatius d'entorn a 54 centres de cinc municipis -Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Ripoll, Sant Vicenç dels Horts i Tàrrega-, per fomentar la visió comunitària com a part del sistema educatiu.

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut