Un miler de viticultors i 200 tractors es fan sentir per reclamar un preu "digne" del raïm
Els viticultors catalans es manifesten des de dos quarts de dotze del migdia a Vilafranca del Penedès per demostrar el seu malestar davant la proposta dels preus del raïm feta pels elaboradors de vi i cava per a aquesta verema. El sindicat agrari Unió de Pagesos ha convocat la manifestació per reivindicar que s'incrementi el preu del raïm i que no es cobri més per sota els costos de produció. Les reclamacions dels vitcultors es recullen en un manifest que entregaran a la seu de l'INCAVI després de recórrer el centre de la vila.
Uns dos-cents tractors i un miler de persones a peu s'han concentrat a les onze del matí a la Zona Esportiva de Vilafranca, i mitja hora més tard han iniciat el recorregut fins a la seu de l'Institut Català del Vi (INCAVI) al carrer Amàlia Soler, on han arribat després de passar per davant la seu del Consell Regulador del Cava. Són els productors vitivinícoles catalans, que han triat aquest escenari per fer evident el seu malestar pel preu de raïm proposat pels elaboradors de vi i cava.
Segons el responsable sectorial de la vinya i el vi d'Unió de Pagesos, Joan Santó, "després de tres anys de cobrar el raïm per sota els costos de producció, la situació del sector s'ha fet insostenible". El sindicat alerta que el futur de les comarques del vi "perilla" si no es garanteix el funcionament correcte de les Denominacions d'Origen i es posa fi a les pràctiques "fraudulentes que estan enfonsant l'economia de les famílies" del sector. Amb tot, però, el mateix Santó explicava que el fet d'acabarla manifestació a la seu de l'INCAVI és perquè "l'administració és qui ha de fer d'àrbitre". Així, a banda de l'increment del preu del raïm, els pagesos demanen a l'administració "que faci la seva feina" i que s'apliquin els reglaments.
El malestar entre els viticultors es va fer evident dimarts passat en una assemblea multitudinària que va reunir unes dues-centes persones, també a Vilafranca, per posar sobre la taula el problema dels preus del vi i decidir convocar la mobilització d'avui. Si aquesta reunió la van qualificar de multitudinària no és estrany que avui, amb un miler de persones i 200 tractors, els pagesos assegurin que la manifestació ha estat "tot un èxit".
La història es repeteix
Per al raïm blanc no s'ha aconseguit arribar a un acord per fixar un preu de referència, i pel que fa al negre els elaboradors volen reduir-ne el preu mínim garantit en una mitjana del 6%, perquè asseguren que en els últims anys el preu ja s'havia incrementat per sobre de l'IPC.
El debat sobre el preu del raïm es repeteix cada verema. Unió de Pagesos denuncia que per abaratir costos algunes empreses importen fraudulentament raïm i vi de zones d'Espanya on es molt més barat, com ara la Manxa, contravenint la normativa sobre denominacions d'origen.
L'Institut Català del Vi i la conselleria d'Interior impulsaran aquest any l'increment dels controls, tant a les carreteres com als cellers per evitar qualsevol frau.