Dues persones es fotografien a l'interior del Duomo, la catedral de Milà, reobert aquest dilluns (Reuters/Yara Nardi)
Dues persones es fotografien a l'interior del Duomo, la catedral de Milà, reobert aquest dilluns (Reuters/Yara Nardi)

Un metre de distància entre persones en bars i esglésies d'Itàlia pel coronavirus

El Duomo ha reobert, però tant els locals de restauració com els llocs de culte de les zones més afectades han de garantir que no hi hagi aglomeracions

Irene Vaqué ReigActualitzat

Per frenar l'expansió del coronavirus, Itàlia ha ordenat per decret que els clients dels bars i restaurants de les zones més afectades hagin de mantenir una distància mínima d'un metre entre ells. 

La mesura forma part del pla de xoc aprovat pel govern de Giuseppe Conte i vincula els pubs i establiments de restauració de l'anomenada "zona groga" del coronavirus: les regions de l'Emília-Romanya, la Llombardia i el Vèneto i les províncies de Pesaro i Urbino i Savona. 

El decret del govern italià estableix que els establiments hauran d'impedir l'amuntegament de gent i "garantir als clients la possiblitat de respectar la distància d'almenys un metre entre els visitants". 

La mateixa ordre és vigent per a museus, altres institucions culturals i també llocs de culte.  

 

Un país dividit en tres zones

El govern italià ha dividit el país en tres zones: la vermella, epicentre del brot, a la Llombardia i el Vèneto, on hi ha deu municipis que continuen aïllats; la groga, on hi ha restriccions, però més suaus; i la resta del país. 

A la "zona vermella", on viuen 50.000 persones, s'ha prorrogat com a mínim fins al 8 de març el tancament de comerços, museus i escoles.També s'han suspès els esdeveniments públics de qualsevol mena. I només obren les oficines públics i empreses que hagin de fer una tasca "essencial i estrictament necessària".  

A Milà, el Duomo ha reobert aquest dilluns al públic, però les escoles i universitats continuen tancades i moltes empreses practiquen el teletreball. 
 

Classes no presencials pel coronavirus

Per a molts estudiants del nord d'Itàlia ha començat la segona setmana sense classe presencial. A la zona groga, el scentres educatius també es mantindran tancats fins almenys diumenge. 

Un professor grava una classe en una aula buida a Milà
Un professor grava una classe en una aula buida a Milà (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

 

Davant una situació que s'allarga, alguns centres que han optat per llançar-se a l'entorn educatiu digital. Es fa ús de serveis com Skype, Microsoft Teams i Google Classroom, es mana fer jocs de matemàtiques online o s'envien els deure sobre Dante per WhatsApp. 

Itàlia, amb més de 2.000 afectats i més de 50 morts, tots gent gran o amb patologies prèvies, és el país d'Europa on el coronavirus ha fet més mal, seguit de lluny per Alemanya, França i Espanya. 
 

Merkel, sense encaixada de mans 

Una de les mesures de prevenció del contagi l'ha fet aquest dilluns el govern alemany. El ministre de l'Interior, Horst Seehofer, ha refusat encaixar la mà que li adreçava la cancellera, Angela Merkel, durant una reunió. En adonar-se del que passava, tots dos han somrigut en el moment, que han pogut captar les càmeres.

El gest somrient de Merkel i el seu ministre de l'Interior després de no encaixar-se la mà
El gest somrient de Merkel i el seu ministre de l'Interior després de no encaixar-se la mà (EFE/EPA/Omer Messinger)


No saludar-se amb una encaixada de mans és una de la recomanacions per prevenir el contagi del coronavirus responsable del Covid-19. La fonamental és rentar-se les mans bé i sovint. I, precisament, el govern britànic ha donat un consell pràctic a la ciutadania per fer correctament aquesta neteja. Per no fer una rentada massa ràpida i ineficient, recomana que, mentre es fa el gest, es canti l'himne nacional o el "Moltes felicitats". 

 

El Parlament Europeu també ha endurit les mesures de precaució i ha suspès els esdeveniments i les visites a les instal·lacions durant tres setmanes. De moment, però, manté tot l'activitat parlamentària: 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutItàlia
Anar al contingut