Un mètode permet preveure si un pacient tindrà dolor crònic després d'una operació

Ha estat desenvolupat a l'Hospital del Mar i permetrà planificar les intervencions o, fins i tot, estudiar la possibilitat de no realitzar-les

RedaccióActualitzat

Planificar les intervencions o, fins i tot, estudiar la possibilitat de no realitzar-les si un pacient patirà dolor crònic després d'una operació quirúrgica. Això és el que permet una nova eina desenvolupada per investigadors de l'Hospital del Mar.

L'eina es basa en l'anàlisi de 6 factors de forma prèvia a la cirurgia. Segons l'estudi publicat a la revista Pain,  té un alt grau de fiabilitat i en set de cada deu casos es compleix el seu pronòstic.

El model s'ha validat gràcies a un estudi multicèntric, GENDOLCAT, liderat per metges del Servei d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital del Mar. Hi ha participat 17 centres de tot l'Estat i la Societat Espanyola d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor.

La utilitat d'aquesta eina ja havia estat provada en un estudi anterior amb 23 hospitals i prop de 3.000 pacients. Els resultats es van publicar al febrer a la revista Anesthesiology.

Ara es volia validar amb un altre grup de malalts, alguns d'ells de centres diferents als dels participants al primer estudi, abans que haguessin d'entrar al quiròfan.


Una eina per planificar

S'ha seguit 1.088 pacients durant 18 mesos. Tots ells s'havien de sotmetre a una intervenció quirúrgica per hèrnia inguinal, histerectomia (extracció total o parcial de l'úter) vaginal o abdominal o toracotomia (obertura de la caixa toràcica per accedir als pulmons).

El model es basa en l'anàlisi previ a la cirurgia de sis factors relacionats amb l'estat del pacient, entre altres, el tipus de procediment quirúrgic al qual s'ha de sotmetre, la seva edat, el seu estat físic i mental, i si pateix dolor a l'àrea afectada abans de la cirurgia o a altres zones del cos.

La fórmula permet fer la predicció de si un pacient desenvoluparà dolor crònic després de la cirurgia.

En l'estudi, un anestesiòleg especialista en dolor va analitzar si patien dolor postquirúrgic i si aquest es mantenia quatre mesos després de la intervenció, i descartava altres possibles orígens.

Disposar d'aquesta eina permetrà als cirurgians i anestesiòlegs planificar les intervencions, el seu abordatge més adient o, fins i tot, la possibilitat de no realitzar la cirurgia, com explica l'investigador principal i cap de la Unitat del Dolor del Servei d'Anestesiologia, Antonio Montes:

"Permet als cirurgians i als anestesiòlegs planificar de forma avançada estratègies de reducció del risc de dolor postquirúrgic. I dona marge als equips quirúrgics per plantejar-se utilitzar tècniques mínimament invasives o reconsiderar la recomanació o no de realitzar determinades intervencions per patologies en les quals no hi ha risc per a la vida del pacient, així com per millorar aspectes psicològics, com ara l'angoixa i el catastrofisme per part del pacient abans de la intervenció."

Els investigadors consideren que el model es pot aplicar de forma general als quatre procediments quirúrgics analitzats i ara estudiaran si també es pot ampliar a altres intervencions.

El dolor crònic postquirúrgic és un problema de salut de primer ordre, que, només als Estats Units, és una de les causes de l'epidèmia de consum i addició als opioides com analgèsics per combatre'l i amb dades del 2013 afectava gairebé dos milions de persones.

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut