Les imatges al detall del con del volcà de La Palma (EFE/Carlos de Saá)

Un mes de l'erupció: els 12 vídeos més impactants del volcà de La Palma

Els cons, les colades, l'arribada al mar, les cases arrasades i la lava roent: un repàs en imatges de 30 dies d'activitat del Cumbre Vieja
Redacció Actualitzat
TEMA:
Volcà Cumbre Vieja

El 19 de setembre la terra es va obrir a La Palma. Va ser el dia, ara fa un mes, que va començar l'erupció volcànica del Cumbre Vieja. Trenta dies en què el volcà no ha parat -tret d'una treva de poc més de dues hores el 27 de setembre- d'escopir lava, cendra i materials piroclàstics.

Un fet excepcional que deixa un recull d'imatges espectaculars. Moltes, hipnòtiques.

Hem fet un recull dels 12 vídeos més impactants del volcà.


Dia 1, l'erupció

Tot va començar en diumenge. Les primeres imatges nocturnes de la lava baixant muntanya avall ja semblaven tretes d'una pel·lícula de ciència ficció.


Cases engolides i explosions a les piscines

Dos dies després de l'erupció, la lava arriba a nuclis urbans, ja desallotjats, i deixava veure, per primera vegada, què passa quan material a mil graus entra en contacte amb una aigua que està a una temperatura molt inferior.

Les explosions i els núvols blancs de gasos emergint de les piscines de cases devorades per la lava ja apuntaven a petita escala la reacció que es produiria amb l'arribada del material volcànic a l'oceà Atlàntic.


El matí del 27 de setembre, vuit dies després de l'inici de l'erupció, el Cumbre Vieja va deixar d'expulsar materials durant més de dues hores. Passat aquest temps, però, va reprendre l'activitat amb més força i expulsant una lava més fluïda, que avançava a més velocitat.

Les imatges de nit gravades amb un dron des de poca distància mostraven un gran riu de material incandescent avançant amb diverses llengües que devoraven una zona de cases.


L'esperada arribada al mar

El 28 de setembre la lava expulsada pel Cumbre Vieja va arribar al mar amb un espectacle nocturn.


El riu de lava va arribar al mar caient per un penya-segat i de seguida, com es va poder veure amb la primera llum del dia dimecres al matí, va començar a formar una illa baixa o delta volcànic.


La lava ha creat un delta volcànic al mar, que a les Canàries anomenen "fajana", que continua creixent i ja fa 30 hectàrees de superfície. A més, té una profunditat de 35 metres dins de l'oceà.


Un volcà de ben a prop

L'erupció del Cumbre vieja ha permès contemplar un volcà des de pràcticament l'interior del cràter, i amb una emissió en directe les 24 hores del dia.

Aquest tres vídeos són tot un espectacle de la natura:


Enfonsament del flanc nord

Amb el Cumbre Vieja hem après també com és la vida d'un volcà. Neix i creix i de vegades s'ensorra. Dissabte 9 d'octubre, després de gairebé tres setmanes d'activitat incessant, el flanc nord del con volcànic va cedir:

 

La lava, gran protagonista

Roca roent, fosa a centenars de graus, que es comporta com un riu. El magma ha estat el gran protagonista d'aquest primer mes d'erupció. El 14 d'octubre va arribar a avançar tan ràpid que es va parlar d'un "tsunami de lava" que es veia així:

La del Cumbre Vieja ja és l'erupció que ha afectat més superfície de l'illa canària des de l'any 1585: la lava ja ha arrasat gairebé 800 hectàrees i s'ha empassat més de 1.800 edificacions, la majoria de les quals són habitatges.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre Vieja Les Canàries La Palma
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut