Un mes amb la Llei de Lloguer i moltes immobiliàries encara no s'han posat al dia

Alguns propietaris comencen a carregar als llogaters despeses com l'IBI o la comunitat

Esther OrtegaActualitzat

Molts dels que busquen pis reconeixen que comencen a veure algunes baixades de preu, però també que, en molts casos, la llei no es compleix. És el cas de Jordi Ruiz, que ja fa uns mesos que mira els anuncis per veure si pot canviar-se a un apartament una mica més gran. "Tinc un anunci aquí d'un pis a Provença, de 42 metres quadrats", explica. "Demanen 1.078 euros i en el mateix anunci et diuen que el preu de l'índex és 12,13 euros el metro quadrat. Si fas el càlcul, surt un preu de 558 euros, amb la qual cosa t'estan demanant gairebé el doble del preu que marca l'índex", explica.

Però la llei és molt clara. Cap lloguer pot superar el topall que marca l'índex de preus. En tot cas, pot quedar-se per sota si es dona el cas que l'anterior lloguer era inferior, perquè preval el preu més baix. Però és que molts dels anuncis ni tan sols inclouen aquesta informació.
 

 


No trobo l'índex a l'anunci

Amb una recerca ràpida a la xarxa és fàcil veure com encara són poques les immobiliàries que s'han posat al dia. Pel sindicat de llogaters, això és l'evidència que "el mercat de lloguer és una jungla" i asseguren -ens explica Jaime Palomera, el seu portaveu - que ja han donat un toc d'alerta als principals actors del mercat immobiliari.

"Nosaltres ja hem avisat les grans immobiliàries com Idealista, com Fotocasa..., que estan incomplint la llei de forma flagrant i massiva i no esperarem més i posarem denúncia i esperarem que l'Agència de l'Habitatge i l'Agència de Consum, que són les responsables, posin sancions exemplars."


 

La llei preveu sancions de fins a 9.000 euros per anunci, però Idealista ens explica que ells ja han adaptat la plataforma perquè els usuaris puguin incloure aquesta informació i que, per tant -també ho deixen clar a la web-, la resposabilitat és dels anunciants.

I des de l'Agència Catalana del Consum asseguren que en una primera fase es contacta amb els principals grups immobiliaris per recordar-los que s'han d'adaptar a les obligacions de la nova llei i que, un cop esgotada aquesta fase, s'inicien actuacions de control i inspecció fins que finalment arriba la sanció. Això sí, no expliquen a quina part del procés ens trobem.
 

Però, en la nova regulació de les ofertes, la dels anuncis és només una part de la llei. L'altra se centra en els preus, que queden reflectits al contracte. I aquí l'incompliment, cobrar a l'inquilí un preu per sobre del que marca l'índex o senzillament superior al de l'anterior contracte pot sancionar-se amb multes de fins a 90.000 euros.

Però, segons el Departament de Territori, encara és d'hora per saber si els nous lloguers s'ajusten a la norma. Expliquen que cal esperar que les fiances arribin a l'Incasòl i encara és aviat perquè, des de la signatura del contracte, el propietari disposa de 4 mesos per fer-ho. 


L'IBI i la comunitat, ara també a càrrec del llogater

El que sí que s'està veient és que, per compensar les baixades de preus, a molts dels nous contractes s'inclouen clàusules que col·loquen les despeses d'IBI o de la comunitat de veïns a càrrec del llogater, quan fins ara el més habitual és que les assumís el propietari. Es tracta d'una possibilitat que defensen les immobiliàries perquè així ho recull la mateixa llei.

 

"Clar, pensa que per exemple" -explica la Núria Castellví, gerent de Finques Dueñas- "ara tenim un pis que ens ha quedat buit a Cornellà, té piscina, té de tot, pagaven 900 euros, i ara (segons l'índex) queda en 600 i escaig. I sí, posarem IBI i la comunitat, però, amb tot, no arribarà als 700". Des d'aquesta immobiliària creuen que sovint l'índex no s'ajusta a la realitat del mercat i que en molts casos els propietaris també depenen d'aquests ingressos.

"Aquí hi ha dues parts, hi ha llogaters que ho estan passant molt malament i se'ls ajuda, però també hi ha propietaris que són uns senyors que necessiten el lloguer per compensar una pensió, perquè eren autònoms i, ara, la pensió no els arriba; hem d'estar una mica amb els dos." 

Un reequilibri necessari segons els agents inmobiliàris, però una picaresca que vulnera l'esperit de la llei, segons el Sindicat de Llogaters. En tot cas, caldrà esperar encara uns mesos per saber si la llei compleix els objectius que es marcava. 
 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut