El diputat letó del Consell d'Europa Boriss Cilevics, amb Roger Torrent al Parlament (ACN/Judit Castaño)

Un membre del Consell d'Europa estudia si s'han violat drets dels presos independentistes

El diputat letó ponent de l'informe del Consell d'Europa s'ha reunit amb els fiscals del cas; una trobada en què, segons "El Mundo", hi va haver tensió

RedaccióActualitzat

El Consell d'Europa, organisme centrat en la defensa dels drets humans, podria debatre abans de l'estiu si s'han violat els drets dels presos independentistes. Aquests dies, el diputat letó socialista Boriss Cilevics ha estat a Madrid i a Catalunya per reunir informació sobre el terreny i elaborar un informe.

L'objectiu del diputat letó del Consell d'Europa Boriss Cilevics, que aquest matí s'ha reunit amb el president Torrent, és aplegar informació de primera mà sobre la situació dels presos independentistes i valorar si els seus drets humans, la llibertat d'expressió, han estat violats durant tot el procés.

De fet, Cilevics, que també aquest dimecres va visitar a Lledoners els líders empresonats, és el ponent d'un informe el títol del qual ja ho diu tot: "Els polítics haurien de ser processats per declaracions fetes durant l'exercici del seu mandat?"

L'objectiu és que l'informe reculli amb la situació dels presos a Espanya i Turquia i que es pugui votar abans de l'estiu al plenari del Consell d'Europa, un organisme centrat en la defensa dels drets humans i que aplega 47 estats europeus.

El diputat letó del Consell d'Europa Boriss Cilevics, sortint de Lledoners (ACN/Estefania Escolà)

Després de reunir-se amb Torrent, Cilevics ho ha fet amb els grups parlamentaris; una trobada sense la presència de Ciutadans i el PP, els quals, abans de la reunió, li han defensat l'actuació de la justícia espanyola.


Reunió tensa amb la Fiscalia

Boriss Cilevics es va reunir dimarts amb els fiscals del cas, segons ha pogut confirmar TV3. Segons explica "El Mundo", en aquesta trobada hi va haver tensió, perquè el diputat letó va manifestar la seva preocupació pel fet que a Espanya es persegueixin idees polítiques.

Els fiscals van contestar a Cilevics que no es penalitzen les idees polítiques, sinó la voluntat de suplantar la Constitució amb violència. També van subratllar que a totes les democràcies europees es castiga la desobediència als tribunals.

Els assistents a la reunió, que es va fer a la seu de la Fiscalia General, van ser el fiscal en cap de la secretària tècnica, Fernando Rodríguez-Reya, i els fiscals del judici del procés Javier Zaragoza, Jaime Moreno i Fidel Cadena.

Durant el seu viatge, el ponent del Consell d'Europa també s'ha reunit amb diputats i senadors del PP i del PSOE.

Cs i PP entreguen documents al ponent de l'informe del Consell d'Europa

Cs i PPC han entregat documents a Boriss Cilevics en una trobada informal als passadissos del Parlament, després que, segons Cs, ell s'hagi negat a mantenir una reunió amb el principal partit de l'oposició.

Diputades de Cs, entre elles Susana Beltrán, han entregat a Cilevics un document amb les valoracions del partit sobre el processament de polítics catalans pels fets de la tardor del 2017.

Per la seva banda, el diputat del PPC Santi Rodríguez li ha entregat diverses sentències del Tribunal Constitucional.

"Ja que ha de fer un informe, que tingui tota la documentació perquè pugui tenir ple coneixement del que va passar entre el setembre i l'octubre del 2017", ha assegurat Rodríguez.


El Comitè d'Afers Legals i Drets Humans del Consell d'Europa va admetre a tràmit l'octubre passat un informe previ de Cilevics en què afirmava que la llibertat d'expressió dels polítics a Espanya i Turquia ha estat presumptament violada en diversos casos d'alt nivell.

Basant-se en la ponència que ara està elaborant el diputat letó, s'elaborarà una resolució o recomanació sobre la qual es podran presentar esmenes i que es portarà, primer a la comissió i, després, al plenari del Consell d'Europa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut