Un membre de Hezbollah, únic condemnat per l'assassinat del primer ministre Hariri

Els altres tres acusats, que no han comparegut davant del tribunal i que es desconeix on són, han estat absolts de l'atemptat amb cotxe bomba que va assassinar el primer ministre del Líban el 14 de febrer del 2005

RedaccióActualitzat

Quinze anys després de l'assassinat del primer ministre Rafiq Hariri, aquest dimarts el Tribunal Especial del Líban ha dictat sentència.

El veredicte declara culpable un dels quatre processats, Salim Ayyash, de 56 anys. Se li atribueix l'autoria de l'atemptat a Beirut que va deixar 22 persones mortes, entre les quals Hariri. Pel que fa a la resta d'acusats, se'ls ha absolt dels càrrecs.

L'assassinat de l'exprimer ministre es tracta d'un "acte polític perpetrat per persones que veien amenaçades les seves activitats per les de Hariri", han dit els jutges en la lectura del veredicte a Leidschendam, prop de la Haia.

Els acusats, tots ells membres de Hezbollah, han estat processats "in absentia" perquè es desconeix el seu parador. No obstant, el veredicte sosté que no hi ha proves suficients per atribuir el lideratge de l'atemptat al partit xiïta ni al govern sirià. Els detalls de la pena se sabran el pròxim 21 de setembre.

El Tribunal Especial del Líban ha trigat 6 anys a dictar sentència per l'assassinat de Rafic Hariri
El Tribunal Especial del Líban ha trigat 6 anys a dictar sentència per l'assassinat de Rafic Hariri (TSL)

L'atemptat contra Hariri

Hariri aspirava a revalidar el cinquè mandat al capdavant del Líban quan va morir en l'explosió del 14 de febrer del 2005. Un cotxe bomba va ser detonat al litoral de Beirut, amb un balanç de 22 persones mortes i més de 220 de ferides.

Malgrat que l'autoria de l'atemptat va ser reclamada per un grup fonamentalista, "Victòria i Jihad a la gran Síria", les sospites de l'acusació es focalitzaven en Hezbollah i el govern sirià.

Imatge de l'explosió del cotxe bomba que va matar 22 persones, entre les quals Rafic Hariri, el 14 de febrer de 2005 a Beirut
Imatge de l'explosió del cotxe bomba que va matar 22 persones, entre les quals Rafic Hariri, el 14 de febrer del 2005 a Beirut (CCMA)

Rafiq Hariri va assumir el poder el 1992, després de la guerra civil libanesa. Es va erigir en la figura sunnita més important del país, a més de multimilionari, en contraposició a la milícia xiïta vinculada amb els governs de Síria i l'Iran.

La seva mort va provocar una onada de protestes i revenges quan, en un primer moment, quatre generals prosirians van ser acusats d'estar implicats en l'atemptat. Les tropes sirianes van retirar-se, després d'haver estat 30 anys desplegades al Líban.

Davant del temor a un nou conflicte civil, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va crear el Tribunal Especial del Líban, un tribunal híbrid de juristes libanesos i internacionals que haurien de determinar què va succeir durant el període de l'assassinat de Hariri.

 

La família Hariri: "Avui hem descobert la veritat, ara cal fer justícia"

"En nom de la família Hariri i en nom de les famílies de les víctimes, acceptem la decisió del tribunal" ha declarat Saad Hariri, fill de Rafiq i exprimer ministre del Líban des del 2016 fins a la seva dimissió l'octubre del 2019, per les massives protestes contra la corrupció del seu govern:

"Avui hem descobert la veritat, però ara cal fer justícia. Qui ha de fer sacrificis és Hezbollah, perquè els responsables venen de les seves files"

 

El fill de Hariri ha anunciat que la decisió suposa un punt d'inflexió perquè fins ara "cap crim polític havia aconseguit veritat i justícia al Líban".

 

Hezbollah manté que el Tribunal està "polititzat" per no reconèixer la sentència

Desenes de persones s'han concentrat al voltant de la tomba de l'exprimer ministre assassinat, al centre de Beirut, per compartir la sentència i dipositar-hi flors. Saad Hariri va demanar als seus simpatitzants evitar enfrontaments amb els militants de Hezbollah, fos quin fos el resultat del veredicte.

Al seu torn, l'organització xiïta ja va anunciar que no reconeixeria la sentència. El seu líder, Hassan Nasrallah, ha reiterat que els 4 joves acusats són innocents, i no dona credibilitat al Tribunal Especial Internacional perquè "està polititzat". No obstant, també ha demanat contenció als seus seguidors.

Seguidors de Harari han homenatjat el primer ministre en conèixer el veredicte, a Beirut (Líban)
Seguidors de Hariri han homenatjat el primer ministre en conèixer el veredicte, a Beirut (Líban) (REUTERS)

La Unió Europea ha insistit en la necessitat de "lluitar contra la impunitat i reforçar el rendiment de comptes" a nivell internacional, i confia que la sentència per l'assassinat de Hariri "es compleixi de forma apropiada", segons un comunicat del Servei Europeu d'Acció Exterior.

 

El veredicte arriba en un moment molt delicat per al Líban

L'esperat veredicte sobre l'atemptat contra Hariri s'ha vist molt eclipsat per les conseqüències de l'explosió que va sacsejar el port de Beirut el passat 4 d'agost, amb almenys 180 morts.

Als carrers de la capital libanesa, el dictamen sobre l'assassinat del primer ministre Rafik Hariri ha passat a un segon terme. Ara, per a molta gent la prioritat és sobreviure.

 

El país té un govern dimitit arran de la deflagració que ha devastat mitja capital, amb una crisi econòmica sense precedents i una Covid-19 que va a l'alça.

Arafat Kobeissi, ciutadà libanès: "Al poble libanès ja no ens importa, això. A sobre, aquest tribunal el paguem nosaltres. No aguantem més. El govern està empobrit i la gent encara més"

Però, per molts libanesos, sobretot per les víctimes, aquest judici —que fa 6 anys que està marxa— suposa, finalment, justícia:

Clemence Tarraf, veïna de Beirut: "Sigui quina sigui la sentència, no consolarà els nostres cors. Però moralment és important saber qui ho va fer, com i per què"

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut