Barcelona

Centenars de milers de persones participen en la marxa "per la llibertat dels presos polítics"

750.000 persones participen en la marxa, segons la Guàrdia Urbana

RedaccióActualitzat

Barcelona ha viscut aquest dissabte una nova mobilització, massiva, per reclamar l'alliberament de Junqueras, dels set consellers empresonats i dels presidents de les entitats civils sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La marxa organitzada per l'ANC i Òmnium Cultural, ha desbordat la ciutat. Segons la Guàrdia Urbana, 750.000 persones han assistit a l'acte d'avui.

Sota el lema "Llibertat presos polítics. Som república" milers de persones han ocupat des de les 5 de la tarda l'espina dorsal d'aquesta manifestació, el carrer Marina. La gent hi han acudit amb banderes independentistes i proclamant consignes com "Llibertat, presos polítics", o  "Puigdemont, el nostre president".

S'han pogut veure pancartes amb lemes com "Ja n'hi ha prou d'humiliacions, ja n'hi ha prou de mentides", "Exigim respecte i dignitat", "Units més que mai defensarem el nostre govern legítim" o "SOS Democracy". Els llaços grocs també han inundat els carrers.

 

 

 

 

La manifestació congestiona la ciutat

La manifestació teòricament ha començat a la cruïlla del carrer Marina i el carrer Pujades i baixava en direcció al mar fins a l'avinguda d'Icària, on s'ha instal·lat l'escenari i on s'han fet els parlaments.

Allà, s'hi han projectat fotografies i videos del president Puigdemont i dels seus consellers, i s'han llegit cartes de tots els consellers i dels líders de l'ANC i d'Òmnium empresonats.

Els consellers han agraït, a través de missatges enviats des de la presó i llegits per familiars o amics seus, el suport ciutadà rebut, i han fet una crida a la unitat i a "no defallir davant les actuacions de l'Estat".

També s'han llegit mostres d'agraïment dels líders de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que han assegurat: "Ens volien aïllar i ens han unit encara més".

 

La manifestació ha ocupat més espai del que es preveia en un primer moment i s'ha hagut de tallar l'Avinguda Diagonal. Els assistents a l'acte han omplert gairebé tot el carrer Marina, des de Travessera de Gràcia fins a l'avinguda Icària. En total, 3,3 quilòmetres de recorregut; 33 illes de cases.

A més, molta gent no ha pogut participar a la marxa, o ha arribat tard. El metro s'ha col·lapsat i era impossible accedir-hi.

 

Una manifestació amb dues capçaleres

La capçalera d'honor ha obert la manifestació amb els familiars dels empresonats i dels membres del govern que són a Brussel·les. Amb els familiars també hi anaven el dirigents de les entitats Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, juntament amb la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.

Després, una segona capçalera amb representants polítics de formacions com ERC, el PDeCAT, la CUP, Catalunya en Comú o el PNB. També l'exsecretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín.

Ha destacat la participació de diverses colles castelleres i de geganters. S'ha pogut veure l'actuació dels castellers de Sant Cugat que han fet alguns castells dedicats a Raül Romeva que viu en aquesta població del Vallès Occidental.

 

 

Milers de llanternes en record dels presos

Quan faltava poc per fer-se fosc una cuca de llum ha inundat el carrer Marina. Eren les persones congregades a la marxa que amb les llanternes dels seus mòbils han il·luminat el carrer.

 

 

 


 

La manifestació s'ha convertit en una denúncia contra el "tracte indigne a Catalunya i les seves institucions" segons han sentenciat molts dels que han assistit a la marxa d'aquest dissabte. El sentiment general era que la ciutadania ha dit "prou" i ha sortit al carrer per reclamar "dignitat" i "respecte", a més de demanar la llibertat pels "presos polítics".

 

 

Al llarg del matí, havien sortit més de 900 autocars amb manifestants des de diversos punts del país fins a Barcelona.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut