Barcelona

Un manifest firmat per 140 persones de l'esquerra independentista i alternativa demana que no s'investeixi Mas

L'objectiu del manifest, segons els firmants, és mostrar el suport a la posició i reflexió política que ha mantingut la CUP després de les eleccions del 27-S

RedaccióActualitzat

Un dia abans que la CUP celebri el seu debat nacional a Manresa, 140 persones de l'esquerra independentista i alternativa han firmat un manifest en què exposen els seus arguments perquè no s'investeixi Artur Mas president. L'objectiu del manifest, segons els firmants, és mostrar el suport a la posició i reflexió política que ha mantingut la CUP després de les eleccions del 27-S.

Entre els firmants de "Per un gir a l'esquerra" hi ha el catedràtic de Ciència Política Joan Subirats, l'antropòleg Manuel Delgado, el diputat de la CUP Josep Manel Busqueta, els fundadors de Procés Constituent Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, el cantautor Cesk Freixas o l'exjugador del Barça i economista Oleguer Presas.

Al text es demana que s'obri un nou temps polític en què les persones que ocupin les institucions estiguin lliures de qualsevol vincle amb la corrupció.

"Si volem avançar cap a la construcció d'una societat diferent cal que des d'avui les persones que n'ocupin les institucions estiguin lliures de qualsevol vincle, per petit que sigui, d'una corrupció que durant massa anys ha sigut marca del sistema."

També demanen que hi hagi un gir en les polítiques socials.

"No podem acceptar continuar vivint en una societat amb 1.500.000 persones en situació de pobresa, un 20,9% de la ciutadania en risc d'exclusió social, 800.000 persones afectades per la pobresa energètica, 200.000 llars sense cap ingrés, 726.000 persones a l'atur, un 50% d'atur juvenil i un 12% de pobresa assalariada, 115.000 execucions hipotecàries des de 2007 i 14.000 persones sense llar."

D'aquesta realitat en fan responsable el govern de la Generalitat per haver aplicat una "duríssima austeritat".

"Una realitat conseqüència directa de les polítiques de tots els govern de la Generalitat, que des de 2010 han aplicat una duríssima austeritat que ha suposat fins a 5.300 milions d'euros en retallades, en un país on la desigualtat social no ha parat de créixer fins a situar-nos en els nivells de desigualtat més grans d'Europa."

Els autors no estalvien crítiques a l'Estat espanyol, que qualifiquen de demofòbic i agressiu amb els drets socials, nacionals i democràtics.

"Perquè tampoc no podem acceptar ni volem acatar que la solució del desafiament democràtic que avui representa el procés català topi permanentment amb el mur judicial i el búnquer demofòbic".

I afegeixen :

"La llei Mordassa, la llei Wert, la LRSAL o la judicialització excepcional de la política són algunes de les mostres evidents dels límits als que ha arribat un règim que, 40 anys després, ha col·lapsat i que cal superar com més aviat millor."

Per tot plegat, els firmants del manifest demanen un gir a l'esquerra que "també es tradueixi en la presidència de la Generalitat, amb la investidura d'un president que reflecteixi aquesta triple voluntat de canvi: llibertat política, justícia social i radicalitat democràtica".

La CUP ha emès un comunicat en què explica que el manifest "era conegut i havia estat compartit amb la formació". Assegura que recull el posicionament polític mantingut fins ara, però deixa clar que no determina el que es pugui decidir en l'assemblea nacional de diumenge.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut