Celebració del dia de la Hispanitat aquest 2020

Un nou manifest de 400 exmilitars acusa Sánchez de posar en perill la unitat d'Espanya

Els firmants adverteixen del "deteriorament de la democràcia", critiquen que hi hagi petició d'indults per als presos de l'1-O i recorden que donarien la vida per mantenir l'ordre constitucional

RedaccióActualitzat

Nova polèmica aquest dissabte pel paper de l'estament militar en la política espanyola, després que aquesta mateixa setmana hagi transcendit la conversa en un xat de Whatsapp en què alts comandaments parlaven d'"afusellar 26 milions de fills de puta" i es defensava la necessitat de fer un altre alçament militar.

Un nou comunicat firmat per 400 militars retirats, i al qual ha tingut accés l'agència EFE aquest dissabte, adverteix ara contra el "deteriorament de la democràcia", "la imposició d'un pensament únic" i assegura que "la unitat d'Espanya està en perill".

En el text, els firmants es desmarquen del contingut del xat de Whatsapp, però acusen el govern espanyol de Pedro Sánchez d'acceptar "els menysteniments a Espanya, les humiliacions als seus símbols, el menyspreu al rei i els atacs a la seva persona".

Els firmats carreguen contra la política del govern Sánchez de pactes amb ERC i Bildu i contra la possibilitat d'indultar els presos de l'1-O: "A més de permetre algarades violentes independentistes i colpistes amb petició d'indults a condemnats per sedició, així com concedir favors a terroristes amb el conseqüent menyspreu a les víctimes", diuen que busquen "el sotmetiment al poder executiu del poder judicial, inclosa la fiscal general de l'Estat", i "tractar d'imposar un pensament únic" amb lleis com la de la Memòria Democràtica.

I afegeixen que, "com a militars, que seguim sent encara en la situació de retirats, mantenim actiu el jurament que vam fer de garantir la sobirania i independència d'Espanya i defensar la seva integritat territorial i l'ordre constitucional, entregant la vida si fos necessari."

El document està encapçalat pel tinent general Emilio Pérez Alamán, l'almirall José María Treviño i el tinent general Juan Antonio Álvarez Jiménez, i l'han subscrit generals, oficials, legionaris i soldats, que han reiterat la lleialtat a Felip VI.
 

Vox, l'extrema dreta i l'exèrcit

Aquest manifest arriba poques hores abans del Dia de la Constitució espanyola i la mateixa setmana en què el xat de Whatsapp de militars retirats, que ja estat denunciat a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid per part del Ministeri de Defensa.

Però, què o qui hi ha al darrere d'aquests missatges?

L'associació de militars AUME ja havia advertit la ministra de Defensa d'una incursió de l'extrema dreta a l'exèrcit, i denuncia que el problema és la influència que aquests alts comandaments han deixat a la institució.

Jorge Bravo, portaveu d'Aume: "Han deixat un adoctrinament i un pòsit en el personal que encara hi ha en actiu. I és un calador per a l'extrema dreta, que està intentat monopolitzar el sentir dels militars."
 

Per la seva banda, Luis Gonzalo, extinent expulsat de l'exèrcit per crítiques als comandaments, parla d'un fenomen molt estès:

"És un problema estructural, no són quatre retirats que diguin quatre barbaritats en contra del sentir general de les forces armades. Aquests militars ultradretans representen el sentir general de les forces armades. Vox i l'exèrcit espanyol a dia d'avui son el mateix."

I la també excomandant i ara diputada al Congrés Zaida Cantero critica la utilització del partit d'Abascal, però assegura que no se'n sortiran: "Les nostres forces armades són les de tots i cap partit polític les podrà patrimonialitzar perquè són d'Espanya", ha dit.
 

 

ARXIVAT A:
Exèrcit espanyolConstitució espanyola
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut