Un luxós cotxe esportiu de segona mà, possible mòbil d'un homicidi sense cadàver

La Fiscalia sospita que l'autor de l'homicidi no és l'imputat pel delicte d'ocultació de cadàver, sinó un altre home a qui no troben

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

Citen a declarar l'Alejandra. La dona està nerviosa. De ser la veïna del Pepe ha passat a ser testimoni en la investigació per la desaparició del Pepe; de fet, per l'homicidi de l'home de 33 anys -veí de Torreón, a Mèxic- que ella va sentir que cridava:

"¡Tranquilo, güey, no me mates!"

Eren les tres de la tarda del 6 de setembre del 2012 i ella estava dinant.

El jutge es fa càrrec de la situació i li diu que, si ho necessita, pot parar la vista. Però segueixen, i després que el jutge tomba unes preguntes dels advocats de la defensa, per considerar-les impertinents, demanen a l'Alejandra que expliqui què va declarar a la Fiscalia. I ella, aguantant-se el cap amb els braços -ja es veu que no està predisposada a explicar gaire-, arronsa les espatlles i respon:

- Yo le pregunto: ¿tengo que contestar?

- La dinámica es muy sencilla: pregunta, respuesta -li aclareix el jutge

I, després de la resposta, opta per fer un recés de mitja hora perquè la dona es tranquil·litzi.

A sala hi ha l'imputat pel delicte d'ocultació de cadàver amb la intenció d'amagar un homicidi (sí, el delicte és així de llarg, no és per homicidi, ni per amagar un cadàver, només), que porta uns dies en presó preventiva, des del 31 de juliol. L'han detingut perquè l'Alejandra el va identificar com l'home que hauria aparcat una furgoneta davant de la casa de la víctima i n'hauria introduït un objecte molt pesant.

A la vista, l'Alejandra ha especificat que ella creia que era un "bulto de cemento".

Es reprèn la sessió.

- Antes olía muy feo, como a gato muerto. Un olor muy peculiar, de bleaajjj -i fa una ganyota de fàstic.

 

Homicidi a traïció

La Fiscalia sospita que l'autor de l'homicidi és un altre home, un tal Ricardo, que tenia amistat amb la víctima. En tenen el nom i els cognoms, però no el troben.

Quan el detinguin, haurà de respondre pel delicte d'homicidi a traïció, que està més penat que l'homicidi a seques; entre 18 i 35 anys de presó li poden caure. I també entre tres i sis anys més per robatori de vehicle.

Ell es va posar a l'escenari del crim, quan va declarar que aquell 6 de setembre a les dos de la tarda era a casa del Pepe, la víctima. Però hi ha un altre amic del Pepe que també el situa allà en explicar a la policia que s'havia comunicat amb la víctima aquell dia, i en un missatge per telèfon el Pepe li havia comentat que el Ricardo passaria per casa seua per endur-se el cotxe que li venia.

A sala, la fiscal pregunta a l'Alejandra:

- ¿Qué le pasó a Pepe?
- Por los gritos que oí, ahí lo mataron. 

Però el moment més crític que viu la testimoni no és este; és quan la fiscal li demana si entre la gent que hi ha a la sala reconeix la persona que va aparcar la furgoneta a casa de la víctima i va veure com hi posava a dins un objecte pesant. I l'Alejandra ploriqueja i diu que sí:

- El joven de aquí -aclareix mentre assenyala a l'imputat.

La venda del cotxe podria ser el mòbil del crim. El Ricardo va ensenyar als investigadors un document, com si fos la factura de 310.500 pesos mexicans, que hauria pagat pel Pontiac Solstice Coupé. Ara sospiten que la firma estava falsificada. És un vehicle de luxe, un cotxe esportiu que un treballador assalariat, de classe mitjana-alta, no podria pagar-se amb facilitat. Equivaldria gairebé al seu salari anual.

 

Una presó de Mèxic

 

La visita dels dos advocats

L'imputat, avui, està assistit per dos advocats de defensa, el de l'altre dia i un de nou. Tots dos tenen el cap cot mentre l'Alejandra declara que la nit abans de la vista que s'està celebrant -és a dir, a les onze de la nit del 3 d'agost d'enguany-, tres homes van anar a casa seua i van demanar-li que els deixés entrar.

- ¿Usted reconoce a los abogados? ¿Los había visto antes? - pregunta l'advocat que representa la víctima.
- Nada más anoche que fueron a mi casa. Que me querían hacer unas preguntas. La verdad, me asusté, porque no son horas para ir a visitar a nadie, ¡no! - explica la dona ploriquejant.

Els advocats segueixen amb el cap cot mentre ella n'identifica un com l'home que li hauria dit que era jutge i que portava una ordre judicial, i li va mostrar un paper que després li va prendre. I així va ser com van fer fotografies de la casa de la dona i com ara s'entén amb més facilitat la por, els nervis i el malestar que desprèn avui mentre la interroguen.

I de moment l'imputat seguirà a la presó per ocultació de cadàver, per amagar un homicidi durant quatre mesos més; el sospitós d'homicidi continua en llibertat i el jutge enviarà a la Fiscalia el vídeo amb la declaració de l'Alejandra per si els advocats de la defensa han comès un delicte d'usurpació de funcions públiques la nit abans que declarés la dona.

L'Alejandra és l'única que identifica el seu client com l'home que s'hauria emportat un objecte pesant de casa de la víctima i que, des d'aquell moment, ja no van sentir més aquella pudor d'animal mort que feia dies que els semblava insuportable.

- Que los abogados no molesten o hostiguen a los testigos - demana l'acusació al jutge.
- Defensas, su actividad no la realicen fuera de los parámetros legales - conclou el jutge.

I amb este advertiment -potser insuficient perquè l'Alejandra deixi de tenir por- s'acaba la vista.

Torreón, Mèxic, 2019.

ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut