Pla mitjà de l'autor del llibre "Els 4 gats, les set vides d'un local emblemàtic de Barcelona", Jordi Notó, fullejant el seu lli…
Pla mitjà de l'autor del llibre "Els 4 gats, les set vides d'un local emblemàtic de Barcelona", Jordi Notó, fullejant el seu llibre.

Un llibre repassa la història del local Els Quatre Gats a través de testimonis i imatges inèdites

Actualitzat

ACN Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona i Viena Edicions han publicat el llibre 'Els 4 Gats. Les set vides d'un local emblemàtic de Barcelona' de Jordi Notó, una biografia de l'emblemàtic espai Modernista Els Quatre Gats, centre neuràlgic de la cultura catalana per a intel·lectuals i artistes de finals del segle XIX i principis del XX. L'autor té per objectiu explicar la història del local i les set etapes que va viure a través dels seus protagonistes, així com de 30 testimonis de l'època fent servir material fotogràfic inèdit. Això ha estat possible gràcies al seu germà, Pere Notó, que va impulsar la reobertura del local el 1978. El volum explica com era el local entre els anys 1897 i 1903, època en què va aconseguir projectar la seva aurèola de cau bohemi, bressol de talents locals i universals com Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Pablo Picasso i Pere Romeu, entre els més destacats.

També parla del temps que va estar tancat. El llibre recorda quan el cercle de Sant Lluc feia classes de dibuix al local, quan va ser l'ateneu del partit socialista, un centre d'espectacles infantils o un magatzem tèxtil. El llibre explica la història "mal coneguda" del local, segons ha explicat Jordi Notó, director de Viena Edicions. "Pensàvem que era necessari deixar per escrit les etapes, les 7 vides que va viure el local", ha assegurat.Jordi Notó parla també de l'episodi que va contribuir decisivament a perpetuar la memòria col·lectiva, la reobertura del local del carrer Montsió el 1978. Això va ser possible gràcies a la voluntat de joves com el seu germà, que van rebre suport de grans intel·lectuals i artistes de l'època com Joan Miró, que va cedir dues obres seves per finançar-lo. L'autor ha dit que Joan Miró va ser "el mecenes vital" que va permetre tirar endavant la reobertura del local.L'autor ha destacat que la part més "inèdita" del llibre són les imatges de Miró dins del local menjant xocolata o les imatges del Monestir que va haver abans d'existir Els Quatre Gats.

Anar al contingut