"Un litre de llet per a 15 dies": els bancs d'aliments, obligats a reduir les cistelles

Les entitats que reparteixen menjar tenen un 30% més d'usuaris que fa dos anys, mentre la inflació ha reduït en un 12% la quantitat d'aliments de què disposen

RedaccióActualitzat

Els preus del menjar estan disparats i els bancs d'aliments de Catalunya tenen més demanda que mai. Davant d'aquesta situació, moltes entitats socials s'han vist obligades a reduir les racions per poder entregar menjar a tothom que ho necessita.

Les entitats catalanes que reparteixen aliments tenen ara un 30% més d'usuaris que abans de la pandèmia --de prop de 200.000 als més de 250.000 actuals-- i la inflació i el retard dels ajuts europeus han obligat a reduir en un 12% la quantitat de menjar que es distribueix.

Més famílies necessiten ajuda alimentària

A la situació complicada que han de fer front les entitats del sector, se suma el fet que cada vegada han de donar servei a més famílies, afectades per l'increment del preu del menjar i de l'energia.

El Cristian, usuari de Blanes, explica que cada vegada reben menys menjar, en un moment en què necessita aquest suport:

"Ara no estic treballant i necessito una mica d'ajuda per menjar i per a la família. La veritat és que d'aliments anem molt justos; obro la nevera i està mig buida."

La Isabel, usuària del servei, assegura que abans rebia dotze litres de llet i ara "només un per a quinze dies". I és que les racions que es reparteixen són insuficients i no donen resposta a les necessitats creixents.

A les cues dels bancs dels aliments s'hi han afegit ara refugiats ucraïnesos, que tot just s'acaben d'establir a Catalunya.

'Un litre de llet per 15 dies': els bancs d'aliments, obligats a reduir les cistelles
Les bosses que s'entreguen als usuaris cada vegada contenen menys aliments (CCMA)

Magatzems i cambres frigorífiques mig buides

L'altra cara del problema és al magatzem del Banc dels Aliments, on el volum de menjar que es reparteix a les entitats s'ha reduït dràsticament. Les causes principals són l'increment dels preus --comprar arròs, ous, oli de gira-sol o conserves s'ha encarit prop d'un 50%-- i el fet que no arriben els fons europeus esperats per a un canvi en el model de distribuir-los.

'Un litre de llet per 15 dies': els bancs d'aliments, obligats a reduir les cistelles
Neveres i lleixes buides davant la reducció d'aliments i l'increment de la demanda (CCMA)

El retard d'aquests ajuts, que no arriben des del desembre i es preveu que ho facin al maig, ha obligat el Banc dels Aliments a fer un esforç afegit, tal com ha explicat el seu director, Bosco Fonts:

"Això ens ha donat un estrès addicional a les nostres previsions perquè el banc dels aliments ha cobert aquest dèficit de més d'un 1,7 milions de quilos."

Jaume Torrado, president de l'ONG Bon Samarità de Blanes, diu que aquest és un dels moments més crítics que recorda en els 20 anys que fa que reparteixen menjar, amb les lleixes i les cambres frigorífiques mig buides. "Fins i tot hem hagut de demanar a l'Ajuntament que no ens derivi més usuaris", ha conclòs.

 

ARXIVAT A:
PobresaAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut