Un jutjat ordena que Oriol Pujol torni a la presó en revocar-li el tercer grau
Oriol Pujol sortint de la presó de Brians 2 el 29 de març (ACN)

Un jutjat ordena que Oriol Pujol torni a la presó en revocar-li el tercer grau

Pujol Ferrusola ja ha tornat a ingressar a la presó de Brians 1, on ha passat la nit

Actualitzat

La jutge de vigilància penitenciària ordena que Oriol Pujol Ferrusola torni a ingressar a la presó, on ara només anava a dormir entre setmana perquè tenia un tercer grau.

El cinquè fill de l'expresident Jordi Pujol ha ingressat aquest dijous al vespre al centre penitenciari de Brians 1 i aquest divendres al matí no en sortirà. El Departament de Justícia de la Generalitat, però, encara no ha rebut la notificació oficial de l'escrit de la jutgessa que li revoca el tercer grau.

La magistrada accepta la petició de la Fiscalia, que demanava al jutjat que revoqués el tercer grau a Pujol, en considerar que la decisió transmetia a la societat "un perillosíssim missatge que és rendible delinquir" i que "la llei no és igual per a tothom". El fiscal considerava que el fill de l'expresident de la Generalitat havia rebut un "tracte privilegiat".

Pujol va rebre el tercer grau per part de la Direcció General de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, a proposta, per unanimitat, de la Junta de Tractament de la presó de Brians 2.

 

No s'ha complert un "període raonable d'observació"

La jutge argumenta que la proposta de tercer grau es va fer quan no feia ni dos mesos que Pujol havia ingressat a la presó i que la bona conducta no era un motiu suficient. En aquest sentit, té en compte que fins al 30 d'agost del 2019 Pujol no haurà complert una quarta part de la condemna i afirma que "no ha sigut possible la concessió de permisos penitenciaris que permetin calibrar la seva evolució a l'exterior". Per tot això conclou que no s'hauria complert un "període raonable d'observació".

En el seu escrit, la magistrada també admet que cal tenir en compte el descrèdit a les institucions que va suposar el fet de delinquir sent diputat del Parlament.


Les circumstàncies favorables no són determinants

La resolució reconeix que hi ha circumstàncies favorables a Pujol. Valora que era la primera vegada que delinquia, que va reconèixer la culpa i que va pagar la multa. Apunta que hi ha un baix risc de reincidència perquè fa un diagnòstic social positiu i diu que està integrat familiarment, amb una feina com a agent comercial.

Tot i això, argumenta que aquestes dades no poden ser determinants perquè no s'observa que "s'hagi produït durant l'escàs període d'ingrés cap canvi en els dèficits determinants del seu comportament delictiu".

En aquest sentit diu que, tot i que Pujol segueix "un programa de moral i valors", no hi ha hagut temps per valorar-ne els resultats i determinar si hi ha hagut algun canvi amb la seva conducta delictiva. Els informes apunten que aquesta està centrada "en la cobdícia i la possible repercussió en el seu estatus social i les seves relacions de poder".


Possibilitat de recurs

Pujol va ingressar voluntàriament al centre penitenciari el 17 de gener del 2019 per complir una condemna de dos anys i mig de presó pel cas de les ITV. Des del 29 de març podia sortir del centre durant el dia i els caps de setmana. L'ex-secretari de CDC haurà d'ingressar a la presó quan rebi la comunicació i la seva defensa té tres dies per interposar un recurs.

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut