Barcelona

Un jutjat obre diligències contra els treballadors d'Iberia per un suposat delicte contra la seguretat aèria i segrest

Després del caòtic cap de setmana viscut a l'aeroport del Prat per la vaga protagonitzada pels treballadors de terra d'Iberia, els anuncis de querelles es van sumant. Així, mentre les associacions de consumidors fan crides als viatgers afectats perquè denunciïn els fets, alguns col·lectius com Mans Netes ja s'han afanyat a fer-ho. El Departament de Consum obert un expedient informatiu a Aena i a Iberia per conèixer el tractament que estan rebent les reclamacions formulades. La Generalitat també està valorant personar-se contra els treballadors que van envair les pistes. De moment un jutge ja ha obert diligències contra els treballadors de terra d'Iberia.

Actualitzat

El jutjat d'instrucció número 1 del Prat de Llobregat ha obert diligències per un delicte contra la seguretat aèria i per detenció il·legal arran de les diverses denúncies presentades pels ciutadans i de l'atestat de la Guàrdia Civil després de les mobilitzacions divendres dels treballadors dels serveis de terra d'Iberia. D'altra banda, la Guàrdia Civil podria estar investigant també possibles danys causats per alguns treballadors a l'ala d'un avió a la qual es van enfilar.

La Generalitat obre un expedient

El Departament de Treball, Indústria i Consum ha acordat obrir un expedient informatiu a AENA i a Iberia per conèixer en detall el tractament que estan rebent les reclamacions formulades. A més, el conseller de Treball i Indústria, Jordi Valls, ha assegurat que la Generalitat es podria personar contra els treballadors d'Iberia que van envair les pistes de l'aeroport del Prat de Barcelona divendres passat. Tot dependrà -segons ha dit- de les responsabilitats que es desprenguin dels informes. Valls ha afegit que el que va passar al Prat "no va ser una vaga", ja que "una vaga és un dret i té una regulació estricta", que el que va passar divendres "va ser una actitud totalment incontrolada i irresponsable", que obligarà "a buscar les responsabilitats que pertoquin".

El conseller ha dit que el que l'interessa a la Generalitat és defensar els interessos dels consumidors a través de l'Agència Catalana del Consum. Per això, ha anunciat que el govern posa a disposició dels afectats la possibilitat de reclamar per l'incompliment que comporta la compravenda d'un bitllet davant les companyies que no van complir amb les seves obligacions de contracte de vol.

"La prioritat ara és atendre les necessitats de les persones que s'han vist afectades en el seu dret a tenir vacances", ha remarcat el conseller.

AENA, en el punt de mira de l'OCU

L'ens que gestiona Aeroports Espanyols i Navegació Aèria, AENA, tampoc queda lliure de culpa, almenys per a l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), i, tot i que per a l'organització "els primers culpables són els integrants del col·lectiu de treballadors que van organitzar aquesta vaga salvatge", l'OCU sosté que "amb la normativa a la mà, la responsable de tots els prejudicis produïts als usuaris és AENA, que ha d'atendre els serveis de navegació i control del trànsit aeri i els serveis de terra".

Per aquest motiu, l'OCU fa una crida a tots els afectats que puguin demostrar haver patit perjudicis i els demana que presentin la corresponent reclamació davant AENA o la companyia aèria.

D'altra banda, la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (FUCI) ha elaborat una guia amb els drets dels viatgers que posa a disposició a la seva web, www.fuciweb.org.

Contra el comitè d'empresa

I un altre col·lectiu, Mans Netes, ja ha presentat davant la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una denúncia contra el comitè d'empresa dels treballadors del servei de terra d'Iberia a l'aeroport del Prat. En la denúncia, el col·lectiu demana a la fiscalia que actuï contra el comitè d'empresa dels treballadors de l'aeroport, en considerar-lo responsable dels delictes de coaccions contra la seguretat aèria, contra la lliure circulació i segrest.

Segons manté la denúncia, amb la protesta dels treballadors de l'aeroport de divendres passat "es va produir un segrest de l'aeroport, on hi havia un considerable nombre d'ancians i nens entre els 100.000 passatgers, que van ser segrestats com a ostatges". "A més de 100.000 ciutadans se'ls ha impedits utilitzar un servei públic d'interès general, i aquest interès públic general s'ha vist agredit, conculcat, vulnerat il·legalment i il·lícitament", afegeix la denúncia.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut