Barcelona

Un jutge suspèn l'autorització per al referèndum independentista d'Arenys de Munt

Un jutjat de Barcelona ha suspès l'autorització municipal del referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya que s'havia convocat el pròxim 13 de setembre a Arenys de Munt, al Maresme. El magistrat considera que aquest tipus de consultes són competència exclusiva de l'Estat i no poden ser convocades, com és el cas, per una agrupació independentista. El jutge ha citat les parts el 7 de setembre i, després de la vista, prendrà una decisió en ferm.

Actualitzat
En un ple municipal el 4 de juny passat, els grups de CiU, ERC, CUP i Arenys 2000 a l'Ajuntament d'Arenys de Munt van aprovar la convocatòria de la consulta. La pregunta que es plantejava als veïns del municipi era: "Està vostè a favor que Catalunya sigui un estat sobirà, social i democràtic?"

Amb aquesta decisió, el jutge accepta l'argumentació del recurs presentat pels advocats de l'Estat, que al·legaven que la consulta vulnera la llei de bases del règim local que regula el funcionament dels ajuntaments.

Segons l'acta, l'Ajuntament s'ha "extralimitat en les seves competències" perquè tal com diu la Constitució, només l'Estat té "la competència exclusiva en matèria d'autorització per a la convocatòria de consultes populars per la via del referèndum". El jutge remarca que la consulta se celebrarà "en dependències municipals i amb el suport logístic de l'Ajuntament".

El magistrat ha resolt de manera urgent aquest recurs per la proximitat de la data de la consulta. El jutge ha citat les parts a una vista el 7 de setembre abans de prendre una decisió en ferm.

El conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, Jordi Ausàs, considera que és "un error de totes, totes" la negativa de l'advocat de l'Estat que els veïns d'Arenys de Munt pronunciïn la seva opinió sobre la independència de Catalunya.

El mateix dia del referèndum, Falange Española havia organitzat una manifestació autoritzada per la Conselleria d'Interior tot i que amb un canvi d'ubicació per evitar problemes. Degut a la polèmica per la coincidència de les dates i davant les peticions del consistori, la Generalitat va optar per ajornar la manifestació. Falange Española es podrà manifestar el dia 20 de setembre.
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut