La Cripta dels Caiguts era dins del monument als "morts en la Croada" de Pamplona
La Cripta dels Caiguts era dins del monument als "morts en la Croada" de Pamplona
Pamplona

Un jutge sentencia que el general colpista Sanjurjo torni a la Cripta dels Caiguts

L'Ajuntament de Pamplona va exhumar les restes del militar el 2016 i la família va recórrer

RedaccióActualitzat

El titular del jutjat contenciós administratiu número 2 de Pamplona ha sentenciat a favor de la família del general colpista José Sanjurjo perquè les seves restes tornin a la Cripta dels Caiguts d'aquesta ciutat.

L'Ajuntament de Pamplona, governat per EH Bildu, va exhumar les restes el novembre del 2016 i Carlota Sanjurjo, filla del general, va recórrer.

El jutge li ha donat la raó perquè considera que en aquest cas no era aplicable la Llei de Memòria Històrica ni tampoc el decret foral que regula cementiris i crematoris.

La notícia s'ha conegut quan el govern espanyol té la intenció d'exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, i el mateix dia que s'ha llençat una campanya per oposar-s'hi.

Cripta clausurada

L'Ajuntament de Pamplona ja ha anunciat que recorrerà la sentència, perquè l'edifici és de propietat municipal i considera que les famílies dels morts no tenen el dret a disposar-ne.

L'exhumació es va fer després de clausurar la cripta com a cementiri, decisió que es va prendre d'acord amb l'arquebisbat de Pamplona.

"Navarra als seus morts en la Croada"

El monument als caiguts de Pamplona és un edifici en forma d'església construït el 1942 per homenatjar els 4.500 navarresos del bàndol franquista morts en la Guerra Civil.

El nom oficial és, de fet, "Navarra als seus morts en la Croada", i encara és a la façana: l'arquebisbat va cedir l'edifici a l'Ajuntament amb la condició que no s'eliminessin definitivament els símbols religiosos i franquistes.

 

Actualment és una sala d'exposicions, i la simbologia franquista s'ha tapat amb cartells provisionals.

La Cripta dels Caiguts

A la cripta d'aquest edifici hi van enterrar les restes de Sanjurjo i d'altres destacats militars que van participar en la sublevació que va portar a la guerra civil espanyola, com és el cas del general Emilio Mola.

Fa un any i mig es van exhumar totes les restes, i la família Sanjurjo es va endur les seves al cementiri de Melilla, on són ara.

A més de la família Sanjurjo, també la dels germans Aznar Zozaya van recórrer a l'exhumació, mentre que la família Mola no s'hi va oposar.

Generals colpistes

El general José Sanjurjo va intentar un cop d'estat fallit el 1932, i va exiliar-se a Portugal. El 1936, quan anava a reunir-se amb Franco i els altres generals colpistes, va morir en un accident d'avió.

Mola, per la seva banda, va ser el principal planificador del cop d'estat que va encapçalar Franco. Va rivalitzar amb aquest per dirigir la guerra i, com Sanjurjo, va morir en accident aeri el 1937.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut