Oficina del Banc Santander
Oficina del Banc Santander
Màlaga

Un jutge obliga el Santander a tornar l'impost de les hipoteques a un client

Actualitzat

Malgrat la rectificació del Tribunal Suprem i el decret llei aprovat pel govern espanyol, un jutge de Màlaga creu que els bancs també han de pagar retroactivament l'impost de les hipoteques.

Un jutjat de primera instància de Màlaga ha condemnat el Banc Santander a pagar a un client l'impost d'actes jurídics documentats per una hipoteca signada l'any 2014.

El jutge ha dictaminat que l'entitat ha de pagar al demandant retroactivament 1.990 euros per les despeses de notaria, registre i l'impost més els interessos.

Després que el Tribunal Suprem va fer marxa enrere i va decidir que l'impost l'havien de continuar pagant els clients, el govern espanyol va modificar la norma a través d'un decret llei.

A partir del 10 de novembre, i d'acord amb el canvi, els bancs són ara els "subjectes passius" que han d'assumir l'impost. El jutge entén, però, que així es va resoldre un buit en la interpretació de la norma, i que, segons el dret civil i dels consumidors, els efectes d'aquesta decisió són retroactius; per tant, dictamina que el banc està obligat a compensar els clients que, en els últims anys, han pagat l'impost.

El jutge ha anul·lat la clàusula de l'escriptura del préstec relativa a les despeses.


Recurs del Santander

Per la seva banda, el Banc Santander assegura que la condemna retroactiva és contrària a la llei, tant per la jurisprudència del Tribunal Suprem com pel mateix decret llei que va aprovar el govern espanyol, que obligava la banca a pagar el cost de l'impost a partir de la seva entrada en vigor, no abans.

L'entitat recorda que el decret llei estableix expressament que s'aplica a partir de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat. El Santander presentarà recurs a l'Audiència Provincial de Màlaga.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipoteques
Anar al contingut