Una persona gran rep una vacuna (Europa Press / Radek Petrá)
Una persona gran rep una vacuna (Europa Press / Radek Petrá)
Santiago de Compostel·la

Un jutge obliga a vacunar una usuària d'una residència malgrat l'oposició de la filla

L'informe forense acreditava que la dona en qüestió tenia "molt limitada" la capacitat per prendre aquesta decisió

RedaccióActualitzat

El jutjat d'instrucció número 2 de Santiago de Compostel·la ha obligat a vacunar una dona gran d'una residència de la capital gallega davant la negativa de la filla al fet que fos vacunada i donat el grau de deteriorament cognitiu de la dona per prendre una decisió, segons recull una interlocutòria a la qual ha tingut accés Europa Press.

Les actuacions es van incoar el dissabte dia 9 de desembre, quan aquest jutjat estava de guàrdia i arran de la sol·licitud remesa pel centre residencial per a gent gran Domus Vi San Lázaro durant la campanya de vacunació dels seus residents, prevista per a l'endemà, i la negativa de la filla de la dona al fet que rebés la vacuna.

En el seu escrit, el centre apuntava que la dona presentava una capacitat "molt limitada" des del punt de vista cognitiu, una situació que la sentència ratifica després de demanar l'informe forense. En aquest document s'hi afirma que la dona "no es troba, pel grau de deteriorament cognitiu que té, en condicions de participar, si més no mínimament, en la decisió que s'adopti sobre la conveniència de la seva vacunació".

Per això, i després d'escoltar els arguments de la filla, entre ells els possibles efectes secundaris, el jutge incideix en el "risc menor" d'administrar la vacuna a l'anciana, remetent l'informe forense sobre la seguretat de les vacunes defensada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

 

Vacunació de la Covid en una residència d'Alcalá de Henares
Vacunació de la Covid en una residència d'Alcalá de Henares (EFE/Fernando Villar)

 

Arguments

A la interlocutòria, el jutge rebutja les raons adduïdes per la filla, siguin "compartides", indica, sobre "la dificultat i la càrrega de responsabilitat que comporta l'obligació d'haver de decidir per una altra persona" o no ho siguin.

"La pressió a què el sotmet la posició adoptada pels seus germans i el temor que li infon la reacció d'aquests davant potencials efectes indesitjats de la vacuna", afegeix sobre un altre dels arguments exposats per la filla de l'anciana.

Per contra, insisteix que tant de la comunicació efectuada per la residència, sobre que la dona "no té les facultats necessàries per adoptar una decisió conseqüent" i que, afegeix, "ha confirmat la filla", com de l'informe forense, s'evidencia que l'anciana no té "capacitat" per decidir ella mateixa.

 

En aquest context, i davant el fet que la vacuna s'hagués de subministrar a l'endemà, es remet al "benefici" de posar la vacuna davant del "risc més gran" de no fer-ho. "Si bé és cert que el mateix fet de la vacunació suposa un risc", incideix que no fer-ho "també en comporta".

Així mateix, fa referència al mateix informe forense i al que estableix l'OMS, al nombre de víctimes mortals per la pandèmia i al fet que el "risc s'incrementa a mesura que l'administració de la vacuna es demora i el nombre de contagis augmenta".

 

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut