Texas

Un jutge federal declara inconstitucional l'Obamacare

La llei sanitària dels Estats Units és el llegat més preuat de Barack Obama a la Casa Blanca

RedaccióActualitzat

Un jutge federal nord-americà ha declarat inconstitucional la llei sanitària que va impulsar Barack Obama quan va ser president dels Estats Units.

La decisió del magistrat texà Reed O'Connor arriba després que el Congrés nord-americà va modificar fa uns quants mesos la llei sanitària en el marc de la reforma fiscal promoguda per l'actual president, el republicà Donald Trump.

I Trump ha rebut la sentència judicial amb alegria. En un tuit, Trump ha dit emocionat que la decisió del jutge no el sorprèn i que aquesta és una gran notícia per als Estats Units:

 



La sentència del tribunal de Texas respon a una demanada presentada per una vintena d'estats després de l'aprovació de la reforma fiscal, amb la que es van eliminar les multes a l'obligació de tenir una assegurança mèdica. El jutge O'Connor considera que després de la reforma fiscal, l'obligació de tenir una assegurança mèdica és inconstitucional i també ho és la resta de la llei Obama.

Donald Trump havia promès en campanya desmantellar l'Obamacare. El seu lema era "derogar i reemplaçar". Però tots els seus intents d'acabar amb la llei sanitària del seu predecessor ha topat amb el Congrés.

Ara, la decisió d'O'Connor deixa en un limbe uns 20 milions de ciutadans nord-americans.

El fiscal general de Califòrnia ha anunciat que presentarà un recurs contra la decisió del tribunal de Texas i tot apunta que s'obrirà una nova batalla legal entre partidaris i detractors de l'Obamacare. Una batalla que, molt probablement, tornarà a acabar al Tribunal Suprem.

El Suprem nord-americà ja ha fallat en dues ocasions a favor de la reforma sanitària d'Obama: el 2012 per 5 vots a 4 i l'any 2015 per 6 vots contra 3. En totes dues ocasions, un jutge republicà va votar al costat dels demòcrates per decantar la decisió final. Però ara hi ha hagut un canvi dins del Suprem, amb l'arribada del controvertit jutge Brett Kavanaugh.

 

Anar al contingut