Un jutge eximeix una infermera de treballar per ser vulnerable a la Covid-19

És el primer cop a Catalunya que s'acorden aquestes mesures per a un professional sanitari

Actualitzat

Un jutge ha donat la raó a una auxiliar d'infermeria de Tarragona que ha demandat l'Institut Català de la Salut per obligar-la a treballar tot i ser especialment vulnerable a la Covid-19.

El magistrat ha acordat mesures cautelaríssimes per garantir-li el dret a no fer-ho. Entre altres coses, el jutge també té en compte l'interès general a la salut pública.

És el primer cop a Catalunya que s'acorden aquestes mesures per a un professional sanitari.

Treballadora amb patologies prèvies

La treballadora té una malaltia respiratòria crònica i esclerosi múltiple, i és per això que es troba en el grup de treballadors especialment vulnerables que no han d'exposar-se al SARS-CoV-2, d'acord amb els informes del Ministeri de Sanitat.

Malgrat això, va ser obligada el dia 19 de març a incorporar-se a treballar a la 5a planta de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, planta que a més va tenir un focus infecciós per coronavirus el dia 29 de març.

La treballadora ha demandat l'ICS per vulneració de drets fonamentals en obligar-la a treballar tenint patologies prèvies. El jutge ha acordat la mesura sobre la base de precedents recents establerts per a mossos d'esquadra.

L'advocat demandant, José Antonio Bitos, creu que, mentre duri la situació d'emergència, la decisió és extrapolable a tots els treballadors, en general, que siguin del grup de risc.

"Si bé no crea jurisprudència una mesura cautelaríssima, sí que s'ha d'entendre aplicable a la resta de jutjats de Catalunya i de la resta d'Espanya per un principi de coherència jurídica en resolucions judicials. Cap persona que estigui en un grup de vulnerabilitat ha de córrer aquest risc, sigui el treballador que sigui."

El jutge argumenta la mesura per evitar exposar la treballadora abans de resoldre el recurs i, a més de subratllar l'interès particular a la salut, també destaca que en aquest cas s'ha de tenir en compte l'interès general a la salut pública, cosa que els advocats troben rellevant.

Josep Corbella, expert en dret sanitari, creu que és important aquesta reflexió o aquest esment de la salut pública perquè, "en una societat tan competitiva i individualista, és bo que ens recordin que hi ha unes coses que estan per damunt de l'individu" i, sobretot, referint-se a la salut pública.

I és que en la situació d'emergència sanitària per la Covid-19, cal evitar contagis i també reduir el nombre de casos greus que necessiten ingrés als hospitals i a les UCI.


No hi pot haver diferències entre treballadors

Segons un estudi de l'OMS, les persones amb malalties cardiovasculars, d'hipertensió, hepatitis i respiratòries, són persones de risc davant la Covid-19, tenen un risc de mort entre un 8 i un 13,4%, mentre que en les persones sense patologies prèvies el risc de mort per contraure la Covid-19 és de l'1,4%.

És per això que tant el Ministeri com el Departament de Salut donen permís de deure inexcusable als treballadors públics amb aquestes patologies.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut