Cornellà de Llobregat

Un jutge de Cornellà investiga la cúpula dels Mossos per desobediència durant l'1-O

Set comissaris i intendents, entre els quals hi ha Ferran López i Joan Carles Molinero, estan citats el 12 i el 13 de desembre 

Actualitzat

Un jutge de Cornellà investiga la cúpula policial de Trapero durant l'1-O perquè creu que no van seguir l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'impedir el referèndum. Assegura que van actuar de manera "conjunta i col·legiada".

El jutge ha citat sis alts comandaments dels Mossos d'Esquadra i un càrrec de la Direcció General de la Policia pel dispositiu de l'1 d'octubre del 2017. És la cúpula a les ordres del major Josep Lluís Trapero. Se'ls investiga pels delictes de rebel·lió, sedició i desobediència, entre d'altres.

Entre els citats hi ha Ferran López, que va estar al capdavant dels Mossos durant l'aplicació del 155 i ara és adjunt a la prefectura del cos. També està citat el comissari Joan Carles Molinero, ara al capdavant de la Comissaria General de Mobilitat i llavors número 3 del cos. 

L'interlocutòria

Segons el jutge, hi ha "indicis fundats" que l'elaboració del dispositiu policial de l'1-O va ser "conjunta i col·legiada" entre els set investigats i Trapero, "i no jerarquitzada amb un únic decisor en la figura del major".

Segons la documentació recollida, sembla que en les reunions, diu, tots els membres tenen "veu i facultat decisòria". Aquests comandaments van elaborar, juntament amb Trapero, el dispositiu dels Mossos el dia del referèndum i podrien haver incorregut en el delicte de desobediència.

La interlocutòria recull documentació remesa per l'Audiència Nacional on figuren afirmacions d'alguns dels implicats. Qui llavors era cap dels Mossos en substitució de Trapero, Lluís Ferran López, apunta que els comandaments presents són els "motors" i tenen una "gran responsabilitat". "Hem fet el que havíem de fer i el que volíem fer", afegeix. 

El comissari Molinero subratlla en un correu que s'ha de tenir molt de compte a l'hora d'entregar informació requerida per la justícia sobre l'1-O perquè amb "10 exemples d'actes o vídeos s'està construint el delicte de sedició".

Parts d'aquests indicis els basa també en una acta d'una reunió que van fer els comandaments policials el 13 d'octubre i on posaven sobre la taula la dificultat de confeccionar els atestats corresponents a cada lloc de votació de l'1-O.

VOX actua com a acusació popular pels delictes de rebel·lió, sedició i desobediència.

Els agents han de comparèixer per declarar davant del jutge entre el 12 i el 13 de desembre. En concret, el 12 de desembre estan cridats a declarar la cap de servei d'assessorament jurídic de la Direcció General de la Policia, María Paz Martí; el comissari Francisco Javier Gámez, i els intendents Antoni Verger i Amadeu Domingo. El dia 13 declararien els comissaris Lluís Ferran López, Joan Carles Molinero i Emili Quevedo.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut