Un "rider" de Deliveroo en un semàfor del Paral·lel (ACN / Blanca Blay)
Un "rider" de Deliveroo en un semàfor del Paral·lel (ACN / Blanca Blay)

Un jutge considera que 748 "riders" de Deliveroo són falsos autònoms

Una sentència d'un jutjat de Barcelona dona la raó a Inspecció de Treball i considera que repartidors i empresa mantenen una relació de caràcter laboral

RedaccióActualitzat

Nova sentència sobre els repartidors de menjar a domicili, els anomenats "riders". El jutjat social número 24 de Barcelona ha sentenciat que 748 repartidors de la plataforma Deliveroo són en realitat falsos autònoms.

D'aquesta manera, dona la raó a Inspecció de Treball, que ho havia denunciat i, el juliol del 2018, va reclamar a l'empresa 1,3 milions d'euros en concepte de cotitzacions socials no abonades. Segons el jutjat, la relació entre l'empresa i els "riders" és de caràcter laboral.

Es tracta de la sentència sobre "riders" dictada a Espanya que afecta més treballadors, 748, segons destaca en un comunicat el Col·lectiu Ronda. Segons la sentència, Deliveroo haurà de donar d'alta a la Seguretat Social aquests repartidors i abonar-los les quotes corresponents al període en què es trobaven en servei.

 

Tot i que la sentència encara no és ferma, la jurisprudència cada vegada és més clara. De fet, en l'argumentació, la magistrada recull la sentència del Suprem contra Glovo de fa uns mesos i subratlla que l'autonomia del "rider" és mínima i que l'empresa exerceix poder disciplinari:

"La llibertat del repartidor per no estar disponible no és tan àmplia com es vol aparentar, ja que en cas de rebutjar les comandes no se li garantiran comandes mínimes i, fins i tot, es pot prescindir dels seus serveis."

 

 

La motocicleta d'un repartidor de Deliveroo (ACN / Sílvia Junyent)

 

Deliveroo recorrerà la sentència

L'empresa Deliveroo defensa que no té relació laboral amb els "riders" i ha anunciat que recorrerà la sentència. Segons la plataforma, la col·laboració amb els 748 repartidors afectats per la sentència "es refereix a un model antic i no afecta els 'riders' actuals".

Deliveroo subratlla que col·labora amb repartidors autònoms i que "no és una relació laboral, en la qual els empleats han de treballar d'acord amb les condicions que imposa l'ocupador".

 

Segons l'empresa, si els "riders" es qualifiquessin com a empleats, "el model de negoci es veuria tan afectat que s'haurien de revisar factors clau com el nombre de 'riders' que poden col·laborar o el nombre de ciutats" on opera Deliveroo:

"En qualsevol cas, els 'riders' perdrien la llibertat de què gaudeixen actualment, haurien d'atenir-se a horaris fixos preestablerts per la companyia."

La companyia insisteix que els repartidors "poden triar si volen treballar o no, a més de quan i per quant temps volen fer-ho".

Anar al contingut