Els beagle són els gossos més utilitzats en experimentació animal per la seva docilitat
La UB va admetre que 32 dels gossos beagle se sacrificarien (Cruelty Free International)
Barcelona

Admeten la demanda contra l'estudi amb gossos beagle: la UB té 5 dies per justificar-lo

Un jutge demana a la Universitat de Barcelona que justifiqui l'experiment encarregat a la controvertida empresa Vivotecnia

RedaccióActualitzat

El cas de l'estudi amb 38 cadells de gossos beagle, a càrrec de la controvertida empresa Vivotecnia, queda pendent de la justícia. Un jutge ha donat 5 dies hàbils a la Universitat de Barcelona perquè justifiqui l'experiment i, si no, el podria paralitzar.

Un jutge del contenciós administratiu de Barcelona ha admès a tràmit una demanda de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) juntament amb l'Associació Lex Ànima.

Els demandants sol·liciten mesures urgents per "salvaguardar la integritat física" dels animals.

L'experiment, que preveu sacrificar la majoria dels gossos, ha de començar el dia 1 de març. La UB va admetre que 32 dels animals moririen i es va comprometre a facilitar l'adopció dels altres 6.

El advocats en defensa dels animals consideren urgent actuar:

"Davant l'evident interès públic que ha generat la licitació, requereix que s'actuï amb més control del contracte i, per tant, actuar de forma cautelar adoptant les mesures necessàries per protegir els gossos beagle amb els quals es pretén experimentar fins a la mort."

 

La controvèrsia sobre si hi ha una alternativa

Els lletrats asseguren que hi ha un mètode alternatiu per fer recerca sobre el fàrmac que s'investiga. Segons han informat l'ICAB i Lex Ànima, a la demanda hi han adjuntat un informe científic que ho demostra i remarquen que la llei de protecció dels animals prohibeix experimentar amb aquests si hi ha una alternativa.

Denuncien que no es va convocar la Comissió d'Experimentació Animal ni s'ha remès "l'informe preceptiu" per part d'aquesta comissió "precisament per valorar si hi ha mètodes alternatius".

Un gos beagle en una gàbia
Els gossos beagle es fan servir en l'estudi d'un fàrmac contra la fibrosi hepàtica i la mielofibrosi (Pexels)

En el seu moment, el Parc Científic de la UB va al·legar que no quedava més remei que sacrificar els animals per estudiar la toxicitat del fàrmac. "Actualment no es coneix cap mètode alternatiu a l'ús d'aquests animals" que permeti canviar la metodologia de la recerca, va al·legar.

La universitat es va remetre al comunicat de la Confederació de Societats Científiques d'Espanya, que va manifestar que l'ús dels animals és una "pràctica essencial per a l'avenç del coneixement científic" i per disposar d'anestèsics, antibiòtics o vacunes.


Denuncien "greus irregularitats" en el protocol

Els denunciants també alerten de "greus irregularitats" en el protocol previst en el contracte amb Vivotecnia, com ara que "queda exempta d'aplicar les Bones Pràctiques de Laboratori" en l'experiment o que la conselleria d'Agricultura i Acció Climàtica "ha manifestat públicament que no ha rebut cap sol·licitud per autoritzar l'experiment".

La comissió de l'IACB i Lex Ànima recorden que a Vivotecnia se l'investiga per presumpte maltractament animal, arran d'imatges que va difondre una extreballadora.

Se li va retirar la llicència cautelarment, però la Comunitat de Madrid l'hi va retornar al cap de dos mesos i ara opera amb normalitat, tot i que la investigació penal continua oberta i que se la va multar amb 37.000 euros pel cas tramitat per via administrativa, segons els demandants.

Els demandants lamenten que es contractés una empresa investigada per maltractament animal i apunten que el concurs per licitar l'experiment va quedar desert el primer cop. Tenia un pressupost de 217.800 euros, que en el segon intent, el juliol de 2021, es va elevar a més de 255.000. El concurs es va resoldre al setembre a favor de Vivotecnia.

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalRecerca científicaJudicial
Anar al contingut