Imatge d'un comerç tancat i amb un rètol d'"En lloguer"
Imatge d'un comerç tancat i amb un rètol d'"En lloguer" (ACN/Xavier Pi)

Un jutge avala acomiadar per pèrdues per la Covid, en contra de la norma de Moncloa

El magistrat considera "contrària" al dret europeu la limitació en els acomiadaments aprovada pel govern espanyol

Paula Brujats RubirolaActualitzat

Primera sentència emesa a Catalunya que avala l'acomiadament d'un treballador per causes econòmiques derivades de la Covid-19.

L'ha dictada el jutjat social núm. 1 de Barcelona i dona la raó a una empresa del sector del comerç que el juliol passat va acomiadar una treballadora al·legant un descens d'ingressos i pèrdues econòmiques a causa de la pandèmia.

El magistrat va més enllà i desmunta la regulació aprovada pel govern espanyol per limitar els acomiadaments per causes objectives vinculades a la pandèmia (RDL 9/2020). 

Afirma que limitar-los per aquest motiu és contrari al dret de la Unió Europea i a la llibertat d'empresa reconeguda pel dret comunitari.

"La limitació imposada pels poders públics no pot buidar de contingut el dret i impedir la pròpia activitat. La normativa espanyola no respecta la legalitat comunitària", recull la sentència, a la qual ha tingut accés TV3.
 
La sentència no és ferma i es pot recórrer davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però obre un nou escenari en els acomiadaments per causes objectives fets en època Covid.

Fins ara, diversos jutjats socials de Catalunya els havien declarat nuls o improcedents, i obligaven a readmetre el treballador o a pagar-li una major indemnització.

Cap jutjat no ho havia declarat procedent. Ara, amb aquesta sentència, "s'obre una tercera via", han explicat a TV3 diversos advocats laboralistes.

Tot i així, ni el TSJC, ni el Tribunal Suprem s'han pronunciat encara sobre aquest tema. I és que no han analitzat cap acomiadament fet en aquestes circumstàncies, per ara.

De fet, serà el Suprem qui acabarà unificant i marcant el criteri definitiu sobre aquesta qüestió.

ARXIVAT A:
Drets laborals
Anar al contingut