Madrid

Un jutge autoritza la primera exhumació per la via civil al Valle de los Caídos

Un jutjat de San Lorenzo de El Escorial ordena que les restes de dos afusellats a la Guerra Civil es lliurin a la seva néta i es reconegui així el seu dret a una "digna sepultura"

RedaccióActualitzat

El jutjat de primera Instància número dos de San Lorenzo de El Escorial, a Madrid, ha ordenat la primera exhumació per la via civil al Valle de los Caídos, perquè les restes mortals de dos afusellats durant la Guerra Civil siguin lliurades a la seva néta.

Concretament, el jutge José Manuel Delgado Seoane admet la petició de Purificación Lapeña en relació al seu avi i el seu oncle avi Manuel i Antonio Ramiro Lapeña Altabás, afusellats a Calataiud el 1936 i traslladats al Valle de los Caídos. La sentència entén que "el dret a una sepultura digna està indissolublement unit a la dignitat pròpia de tot ésser humà, amb independència a la forma en la qual va morir".

El magistrat acorda que s'inscrigui en un registre públic que Manuel Lapeña, fundador de la CNT de Calataiud, desaparegut el 27 de juliol del 1936 i amb acta de defunció del 14 d'agost d'aquest any, va ser afusellat per les autoritats en el barranc de La Bartolina i enterrat en una fossa comuna, "sense que consti judici amb condemna a pena de mort d'acord amb la legislació vigent en el moment dels fets, amb caràcter legítim". Segons la sentència, el germà de Manuel, Antonio Ramiro, va ser afusellat el 20 d'octubre del 1936 en la tàpia del cementiri municipal de Calataiud, enterrant les seves restes en una fossa comuna, sense que tampoc consti judici amb condemna a pena de mort d'acord amb la legislació vigent en el moment dels fets.

El jutge considera que hi ha una "alta probabilitat" que les restes de tots dos estiguin en els columbaris de la cripta principal, i entén que l'"única forma d'acreditar-ho" és a través de la prova d'ADN. El magistrat ha tingut en compte la impossibilitat legal d'acudir a la via penal i el fet que la Fiscalia no s'hi hagi oposat a la mesura.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut