Madrid

Un jutge autoritza el permís de paternitat per adopció a una dona lesbiana a qui l'havien denegat

Un jutge de Madrid ha autoritzat una dona homosexual a tenir el permís de paternitat per adopció, segons ha informat el sindicat CCOO. La Seguretat Social l'hi havia denegat "perquè no havia demostrat gaudir del permís", després de reclamar-li diversos requisits que no es demanen als homes. La demandant es va casar el 2006 amb la seva parella, que va tenir un fill el febrer de 2007. La dona va adoptar la criatura i va reclamar la prestació de paternitat per adopció, que comporta 13 dies de permís a la feina. CCOO anima les parelles homosexuals a reclamar aquests drets i a presentar una denúncia si l'administració els reclama condicions que no es plantegen en el cas de parelles heterosexuals.

Actualitzat

Per sol·licitar la prestació de paternitat per adopció la demandant va presentar el certificat d'empresa amb les bases de cotització aplicables a la Seguretat Social, que l'hi va denegar "per no trobar-se en cap de les situacions protegides (...), per no haver exercit el dret a la suspensió del contracte d'acord amb el previst en l'article 48 ET o immediatament després de la finalització".

Segons la sentència del magistrat del jutjat número 30 de Madrid, José Ángel Folguera, era legítim que la demandant no gaudís del permís si no li constava que li anessin a abonar. "La treballadora no ha de suspendre la seva prestació i el seu salari a càrrec que finalment se li reconegui o no la prestació substitutiva del salari perdut (...), almenys mentre des de l'entitat gestora es negui reiteradament qualsevol sol·licitud que no vagi lligada materialment a gaudir de la suspensió".

CCOO ha dit que el requisit demanat per la Seguretat Social "no s'exigeix en cap cas" als homes que el sol·liciten, ja que generalment es reconeix primer el dret i es gaudeix del permís després. El sindicat ha lamentat que tinguin lloc aquestes situacions de "discriminació" i ha animat les parelles de gais i lesbianes a sol·licitar el permís de paternitat a què tenen dret.

La llei de reproducció assistida, també diferent per a les parelles homosexuals

La llei de reproducció assistida comporta que la mare no biològica del nounat ha de recórrer a l'adopció si vol figurar en el Registre Civil com a mare del nadó. En el cas de les parelles heterosexuals que utilitzen la tècnica mèdica de l'inseminació artificial, amb la voluntat expressa del marit ja n'hi ha prou. Una situació que els ministeris de Justícia i de Sanitat han manifestat que es tractarà de corregir quan la llei sigui revisada.

El passat 17 d'octubre de 2006, la parella formada per Toni Meléndez i María Ángeles Zucilla es va convertir en el primer cas de dues dones reconegudes legalment com a mares del seu fill, concebut per inseminació artificial, sense haver de tramitar un procés d'adopció.

Anar al contingut