Vista exterior del Valle de los Caídos (Europa Press / Rafael Bastante)
Vista exterior del Valle de los Caídos (Europa Press / Rafael Bastante)

Una jutge atura cautelarment l'exhumació de víctimes del Valle de los Caídos

La magistrada considera que es podrien produir danys irreparables si comencen les exhumacions abans d'analitzar a fons el recurs que en demana la suspensió

Actualitzat

El jutjat contenciós administratiu número 10 de Madrid ha suspès de manera cautelar la llicència d'obres per exhumar víctimes de la Guerra Civil i el franquisme enterrades al Valle de los Caídos.

Una interlocutòria d'aquest dimarts atura l'acord del mes de juny pel qual l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial va concedir la llicència urbanística a Patrimoni Nacional per a la rehabilitació dels accessos a les criptes de la Basílica de la Santa Creu del mausoleu franquista.

Sense entrar al fons de la qüestió, la jutge Eva María Bru Peral paralitza la llicència perquè considera que es podrien produir danys irreparables abans que s'analitzi a fons el recurs interposat per l'Associació per a la Reconciliació i la Veritat Històrica, que assenyala que les exhumacions influirien en la "necessitat de respectar el sagrat repòs etern" dels difunts.

La jutge defensa que les obres s'han de paralitzar perquè "són evidents els danys que es podrien causar si es procedeix a efectuar actuacions abans que es pronunciï la sentència definitiva".

La decisió de la jutge es pot recórrer en un termini de 15 dies davant del jutjat contenciós administratiu i també davant del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

El govern espanyol va sol·licitar, a través de Patrimoni Nacional, la llicència urbanística per poder començar les tasques d'exhumació i identificació de les víctimes enterrades a la Basílica de la Santa Creu i que han estat reclamades pels seus familiars. De fet, l'executiu ja havia iniciat els tràmits per a l'exhumació d'unes 80 persones.

L'abadia benedictina del Valle de los Caídos
L'abadia benedictina del Valle de los Caídos (Europa Press / Rafael Bastante)


El cas dels germans Lapeña

Una de les exhumacions que està pendent d'executar-se és la dels germans Manuel i Antonio Lapeña Altabás, afusellats l'any 1936 sense judici pel bàndol franquista. Van ser enterrats a Calatayud i, sense el permís de la família, desenterrats i inhumats al Valle de los Caídos el 1959.

Una sentència del 2016 d'un jutge de San Lorenzo de El Escorial reconeixia el dret de la família a exhumar els cadàvers i traslladar-los on decidissin.

Després d'anys de batalla judicial i que el prior del Valle de los Caídos en paralitzés l'exhumació, l'abril de l'any 2018 van començar les tasques d'exhumació de quatre víctimes del franquisme, entre les quals els germans Lapeña.

L'espera d'un informe sobre possibles problemes estructurals on es troben les restes va aturar, altra vegada, les exhumacions. El novembre del 2019, després del trasllat de les restes de Franco i amb l'aval de l'informe, Patrimoni Nacional va donar llum verda a dur a terme 31 exhumacions de víctimes enterrades a les capelles de la basílica de la Santa Creu del Valle de los Caídos, entre les quals les dels germans Lapeña.

La llicència de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, el juny d'aquest any, semblava que, aquest cop sí, obria la porta a l'exhumació, ara aturada cautelarment pel jutjat contenciós administratiu número 10 de Madrid.

L'advocat de la família Lapeña, Eduardo Ranz, ha lamentat la decisió de la jutge. "Sembla que hi ha un sector de la població que no assumeix ni els drets humans, ni l'Estat de Dret, ni l'ordenament jurídic", ha dit.

 

 

ARXIVAT A:
FranquismeMemòria històrica
Anar al contingut