Balancins per "trencar" fronteres
Ciudad Juárez / Sunland Park

Un joc d'infants obre una escletxa en el mur de Trump entre Mèxic i els EUA

Balancins ideats per l'arquitecte nord-americà Ronald Rael han permès que nens i adults dels dos costats del mur poguessin jugar junts

Juli RodésActualitzat

El que passa a un costat de la línia que separa Mèxic i els Estats Units té impacte a l'altre costat de la frontera entre els dos països. Aquesta és la tesi de l'arquitecte Ronald Rael, que ha volgut exemplificar-la amb una peculiar instal·lació capaç de traspassar la tanca metàl·lica que separa els dos països en diversos punts de la frontera: balancins que utilitzen la tanca com a punt de suport per convertir-se en joc i nexe entre nens dels dos costats.

"El mur s'ha convertit, literalment, en un punt de suport de les relacions entre els Estats Units i Mèxic, i nens i adults dels dos costats han estat connectats de manera significativa des del reconeixement que les accions que es duen a terme en un costat tenen una conseqüència directa en l'altre costat."


El projecte que s'ha materialitzat aquest diumenge va néixer fa deu anys en els caps de Ronald Rael i de la professora de disseny Virginia San Fratello, que són socis en l'estudi d'arquitectura Rael San Fratello. Ara, fins i tot la Universitat de Califòrnia ha celebrat que s'hagi portat a la realitat el projecte "Teeter-Totter Wall", del 2009.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ronald Rael (@rrael) on

 

Diumenge, Rael, juntament amb integrants del col·lectiu Chopeke, una entitat sense ànim de lucre que promou solucions arquitectòniques assequibles, va instal·lar diversos balancins de color rosa en el punt fronterer entre les poblacions de Ciudad Juárez, a Mèxic, i Sunland Park, als Estats Units.

 

El col·lectiu Chopeke ha ajudat a muntar els balancins

 

Nens i adults dels dos costats van gaudir d'aquesta oportunitat de jugar junts amb el popular "sube y baja", com són coneguts a Mèxic els balancins. L'Ailiana Vitela, una mare mexicana, expressava així la seva satisfacció per aquesta iniciativa:

"Hem sentit una cosa molt bonica perquè conviure amb les persones d'aquell costat i passejar, gaudir del moment, és molt agradable per a nosaltres."

En declaracions a France Presse Televisió, Vitela també lamentava que "una barrera" separi la gent quan, de fet, "tant en aquell costat hi ha mexicans com aquí hi ha nord-americans".

Ailiana Vitela i el seu fill, al costat mexicà de la frontera

 

ARXIVAT A:
MigracionsTrump Estats Units
Anar al contingut