Un antic jesuïta de Sarrià, apartat del sacerdoci per una denúncia d'abusos sexuals
Façana dels Jesuïtes de Sarrià

El Vaticà aparta un antic sacerdot dels jesuïtes de Sarrià per abusos sexuals

Pere Sala, que no podrà fer missa ni estar en contacte amb menors, ha demanant perdó als dos germans que el van denunciar

Actualitzat

El Vaticà ha apartat del sacerdoci el pare Pere Sala, denunciat per abusos sexuals a dos germans quan feia classes als Jesuïtes de Sarrià de Barcelona.

Actualment, el pare Sala, de 95 anys, viu en una residència i no té cap contacte amb menors.

El procès canònic es va iniciar a començament d'aquest any a conseqüència de les denúncies rebudes per abusos sexuals comesos a principis de la dècada dels 80, quan feia de professor al col·legi Sant Ignasi de Sarrià, a Barcelona. I ara ha arribat la resolució de la Congregació per a la Doctrina de la Fe:

"Es prohibeix al sacerdot celebrar públicament els sagraments, realitzar activitats apostòliques i pastorals de caràcter públic, mantenir tracte amb menors, concedir qualsevol entrevista a mitjans de comunicació i tenir perfils a les xarxes socials, posar-se en contacte amb les víctimes i sortir de la comunitat en la que resideix sense permís exprés del superior" 

La sanció de la justícia vaticana contempla les mateixes mesures que ja li havien imposat els jesuïtes de forma cautelar. En cas d'incompliment podria ser castigat amb altres penes fins a la dimissió de l'estat clerical i de la Companyia de Jesús.

 


Petició de perdó als germans

Pere Sala ha fet arribar a les víctimes una petició escrita de perdó, per indicació de la Congregació per a la Doctrina de la Fe de la Santa Seu. Diu que vol acabar els seus dies en pau i s'adreça als germans Jordi i Oriol de la Mata:

"Per demanar-vos perdó pels moments en què la meva conducta amb vosaltres va ser impròpia d'un jesuïta i educador, i als que hagi pogut afectar negativament les vostres vides. Ho sento de debò." 

 

Carta que ha escrit el pare Pere Sala als germans De la Mata 

 

Les víctimes ho consideren una burla

La sentència del Vaticà no ha agradat a les víctimes del pare Sala. TV3 ha pogut parlar amb Jordi de la Mata, un dels denunciants, que ho considera "una burla". De la Mata recorda que espera que sigui admesa a tràmit una querella interposada a la justícia espanyola contra cinc professors i la Fundació Jesuïtes d'Educació, per omissió d'auxili.

A finals de l'any passat, els jesuïtes van obrir una investigació per aclarir "possibles casos de menors i conductes impròpies" a les seves escoles des dels anys 60 fins a l'actualitat. Al llarg del procés no s'ha rebut cap més denúncia contra aquest sacerdot.

En el Dret Canònic, els delictes d'abusos a menors comesos per clergues prescriuen als 20 anys des de que la víctima arriba a la majoria d'edat, però la Congregació per a la Doctrina de la Fe, en atenció a la gravetat dels abusos, pot decidir aixecar la prescripció, com ha passat en aquest cas.

Les prohibicions i obligacions que el Vaticà adreça a Pere Sala són semblants a les que va rebre el mes passat el sacerdot Tomàs Pons, pàrroc de Vilobí d'Onyar durant 33 anys.

ARXIVAT A:
EsglésiaPederàstia Agressió sexualVaticà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut