L'escultura del cap de la nena pesa 120 quilos i es veu o no segons la marea de la Ría de Bilbao
L'escultura es veu o no segons la marea de la ria de Bilbao
Bilbao

Un intrigant cap de nena a la ria de Bilbao repta a pensar en el futur

L'escultura és del mateix autor que va crear la figura hiperrealista d'una dona gran per conscienciar de la soledat

Redacció Actualitzat
TEMA:
País Basc

Qui passegi per la ria de Bilbao es pot topar amb una sorpresa a l'aigua: el cap gegant d'una nena, que sobresurt segons l'evolució de la marea. És una escultura de grans dimensions que està submergida a l'altura del pont de Zubizuri.

La peça s'anomena Bihar, que vol dir 'demà' en euskera, i és una escultura "viva" amb què es vol interpel·lar la ciutadania sobre la societat del futur i, en concret, el model de desenvolupament sostenible. "El futur, enfonsat o flotant, de les pròximes generacions", en paraules dels impulsors del projecte.

En les primeres hores, l'escultura ha aixecat molta curiositat i interès, perquè no s'havia dit de quin projecte es tractava:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A m e l i a (@amelia.ame._)

 

És obra de Rubén Orozco, un artista hiperrealista mexicà que va captar l'atenció dels vianants amb "L'última persona morta en soledat", la rèplica d'una dona de 90 anys per conscienciar de la solitud invisible en què viuen moltes persones grans.

Com aleshores, qui promou l'acció és la Fundació BBK, que, juntament amb aquesta peça, ha anunciat un curtmetratge de ficció, "Bihar: triar el demà", protagonizat també per una nena:


L'escultura és el primer impacte d'una acció de conscienciació que continuarà el 30 de setembre, segons BBK. 


Com saber quan es pot veure l'obra

"Bihar" vol reflectir el pas del temps, amb les pujades i baixades de les marees, i repta a comprometre's amb les pròximes generacions. L'explicació és que les decisions que prenguem ara determinaran si vivim enfonsats o traiem el cap de l'aigua.

La gent pot consultar el mapa de les marees de la ria de Bilbao per saber a quines hores serà visible l'escultura.

El cap de nena obra de Rubén Orozco pesa 120 quilos

"Bihar" demana pensar en el model socioeconòmic global i en la necessitat de posar el benestar per sobre del que és purament econòmic, basant-se en la coherència en la presa de decisions en tots els àmbits, ja sigui el personal, laboral o mediambiental, i en el rol que tenim com a consumidors, empreses o institucions.

Una cara de 120 quilos

El bust va aparèixer dimecres a la ria. Està fet de resina i fibra de vidre, pesa 120 quilos i fa 2,50 metres de profunditat, 1,92 d'amplada i 1,69 d'alçada. És a dir, unes 11 vegades el cap d'una nena de 10 anys, que és el que recrea.

L'obra, elaborada en poc més de 3 mesos, està instal·lada en una estructura de formigó que pesa 3 tones.

En aquest vídeo es pot veure com la van transportar al riu:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBK (@bbk)

 

ARXIVAT A:
País Basc Crisi climàtica
Anar al contingut