Imatge d'arxiu de la comissaria de Les Corts (Foto: ACN)
La comissaria de Les Corts, una de les investigades. (Foto: ACN)
Barcelona

Un informe europeu denuncia casos de maltractaments per part dels Mossos i a la presó Model

El Comitè per a la Prevenció de la Tortura constata alguns casos de vulneració dels drets dels detinguts, després de fer un seguiment de diverses comissaries i presons. L'estudi demana que l'ús de pilotes de goma es restringeixi a un context similar al de les armes de foc.

RedaccióActualitzat
Un informe del Consell d'Europa denuncia la vulneració dels drets dels detinguts per part dels Mossos d'Esquadra. És el resultat del treball que va fer una delegació d'experts que va recollir el 2011 moltes acusacions de persones detingudes que asseguraven haver estat víctimes de maltractaments per part de la policia.

Aquests experts, que van fer un seguiment de les comissaries de les Corts de Barcelona, Granollers, Badalona i l'Hospitalet de Llobregat, lamenten les acusacions i denuncien que els Mossos no les estan investigant com cal.

En l'informe asseguren que cal supervisar, constantment, la manera que tenen els Mossos de tractar els detinguts i que cal insistir que hi ha d'haver "tolerància zero" amb els maltractaments. També demana que els agents estiguin identificats "de forma visible".

Com a principals deficiències de les instal·lacions, apunten a la falta de llum natural ventilació i insuficient aigua potable i mitjans d'higiene personal, així com de patis per exercitar-se.

També fa referència a l'ús dels projectils antiavalots, com ara les pilotes de goma. En aquest sentit, alerten que només se n'hauria d'autoritzar l'ús en el mateix context que les armes de foc, i que només n'haurien d'utilitzar "policies seleccionats i formats". A banda, considera "fonamental" un reconeixement mèdic de totes les persones contra les quals s'hagin fet servir aquestes armes.

L'organisme també critica la massificació de la presó Model de Barcelona i demana a la Generalitat que investigui la mort d'un pres el setembre de 2011 que va ser lligat al llit, una mesura que "no és poc freqüent" en aquest centre.

A més, apunta directament als funcionaris de presons de la Sisena Galeria de la Model, que haurien de tenir clar que "qualsevol forma de maltractament és inacceptable i comportarà les pertinents sancions".

El Consell, que va investigar diverses comissaries i presons de tot l'estat, manté que tothom va col·laborar amb els experts tret de la Unitat de Detenció del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil, a Madrid.
Anar al contingut