Exterior del Parlament britànic
Exterior del Parlament britànic
Londres

Un informe per al Parlament britànic desmunta la tesi de la ingerència russa en el procés

L'informe conclou que les informacions publicades en mitjans com "El País" fan una "interpretació errònia de les dades" i utilitzen fonts qüestionables

Actualitzat

Les informacions publicades sobre la ingerència russa per afavorir l'independentisme a través de les xarxes socials són falses, segons conclou un informe per al comitè del parlament britànic que investiga les "fake news" o notícies falses.

L'informe, elaborat per l'expert en xarxes socials nord-americà MC McGraith, conclou, en concret, que les informacions que va publicar, entre d'altres, el diari "El País" o Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab fa mesos sobre la ingerència russa per influir en el procés català es van exagerar, tenen una "interpretació errònia de les dades", sense rigor, informació inexacta i amb fonts qüestionables.

 

Per l'autor de l'informe, les informacions que es van publicar al rotatiu espanyol no utilitzen correctament les eines d'anàlisi digital, utilitzen una metodologia dubtosa i analitzen dades de manera unilateral. En aquest sentit, recomana analitzar tots els missatges per tenir dades creïbles. També ser més precís en les informacions i consultar diversos experts per "garantir que el públic estigui ben informat".

"Les afirmacions sobre notícies falses, sobretot les publicades en els mitjans de comunicació i presentades ls òrgans legislatius, s'han d'analitzar amb més profunditat".

McGrath, d'altra banda, conclou que no es van utilitzar bots per fer arribar a més gent els tuits del fundador de Wikileaks, Julian Assange, o les informacions de mitjans russos com Rússia Today o Sputnik sobre Catalunya. I diu que aquestes informacions exagerades van agafar dades del perfil d'Assange d'anys anteriors a l'1-O.

L'estudi recull, finalment, que una xarxa de 15.000 bots de Twitter, és a dir, usuaris falsos, van difondre missatges contraris a l'independentisme durant les setmanes anteriors i posteriors a l'1 d'octubre.

Davant de tot plegat, considera que van intentar "fer creure al món" que "la brutal repressió ètnica contra la minoria catalana" va ser en realitat "una batalla èpica contra Rússia", recull Wikileaks sobre l'informe.

 

El mes de desembre el Parlament britànic va obrir una investigació sobre les notícies falses en què se centra en la presumpta ingerència russa en el procés a través de les xarxes socials. L'estudi parteix de les proves que representants d'"El País", del Consell Europeu de Relacions Exteriors i del Real Instituto Elcano van presentar davant del comitè del Parlament britànic sobre la suposada desinformació a les xarxes socials durant el referèndum de l'1-O.

Ara bé, el director adjunt d'"El País", David Alandete, i dos analistes espanyols van admetre al Parlament que no tenien proves d'aquestes ingerències.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut