Els bombers treballen contra les flames en un incendi que ha provocat una gran fumera
Tortosa

Controlat l'incendi a Bítem, que es podria haver originat per una crema de restes vegetals

Els bombers treballen a la zona del coll de l'Alba, on el foc ha obligat a desallotjar deu veïns per prudència

RedaccióActualitzat

Controlat l'incendi de vegetació forestal a Bítem, al municipi de Tortosa, al Baix Ebre, que crema des d'aquesta mitjanit a la zona del coll de l'Alba. El foc ha cremat una trentena d'hectàrees a la zona del coll de l'Alba, i els agents rurals creuen que ha començat per una crema de rostolls. Les flames han obligat a desallotjar una desena de persones de masos i cases aïllades que ja han pogut tornar a casa.

Els bombers han aconseguit perimetrar-lo totalment al migdia, tot i que el fort vent de mestral que bufa a la zona en dificultava l'extinció. 

Desenes de bombers hi han treballat tota la nit i al matí s'han incorporat tres mitjans aeris a les tasques d'extinció, unes unitats que al migdia ja s'han pogut retirar.

Sobre el terreny encara hi treballen els mitjans terrestres. 

Els bombers confien poder donar el foc per controlat al vespre (ACN/Bombers)

A quarts de dues del migdia hi havia 96 bombers, 19 vehicles d'aigua i 10 de coordinació i comandament treballant a la zona.

Els bombers tenen estabilitzat el 100% del perímetre afectat (Ajuntament de Tortosa)

El foc ha obligat a desallotjar deu veïns, segons ha confirmat l'alcaldessa de la població, Meritxell Roigé, en declaracions al canal 3/24. Cap a dos quarts de vuit del vespre ja han pogut tornar a casa.

La majoria han pogut passar les hores que ha durat l'incendi a casa de familiars i amics i només dues persones han hagut de ser reallotjades per l'Ajuntament.

Centre de control establert al Parc de Bombers de Tortosa (CCMA)

Els Bombers confien que tothom pugui tornar a casa aquest diumenge al vespre, quan es preveu que el vent de mestral perdi força, segons ha explicat en roda de premsa el cap de la Regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre, Ricard Expósito:

"El foc ja està perimetrat i estabilitzat al 100%. La previsió és que demà ja es pugui donar per extingit."

Expósito ha explicat que l'incendi afecta unes 26 hectàrees de perímetre, en una "zona crítica per la dificultat d'accessibilitat", i que "ha fet molt fum per la poca flama que tenia".

El cap de Bombers demana que la ciutadania sigui conscient que de foc, al territori, n'hi pot haver en qualsevol moment:

"Un incendi el podem tenir en qualsevol moment. El territori cada cop serà més difícil de gestionar."

Els bombers han aconseguit salvar de les flames tots els habitatges, tot i que el foc sí que han arribat "a una construcció metàl·lica" que no sembla habitada.

Un bomber ha resultat ferit lleu, de matinada, durant les tasques d'extinció.


Es podria haver iniciat per la crema de rostolls

David Roig, responsable dels Agents Rurals del Baix Ebre, ha explicat al 3/24 que l'origen del foc podria ser una crema de restes vegetals que es podria haver complicat per la sequera i el vent.

"Treballem amb la hipòtesi principal que podria ser una crema de restes vegetals, però de moment només és una de les hipòtesis."

Roig ha recordat que a la comarca hi ha activat el pla Alfa 2 per risc d'incendi, pels forts vents i la vegetació seca, en un moment en què s'estan fent moltes cremes de vegetació, que estaven prohibides fins al gener, però que ara ja s'han tornat a autoritzar:

"És una època en què es poden tornar a fer treballs agrícoles de crema de restes, que s'han autoritzat des de principis d'any. N'hi ha moltes d'acumulades i la gent està intentant posar-se al dia."

Roig ha recordat que totes les cremes, tot i estar autoritzades, s'han d'informar perquè ho puguin tenir en compte.

Els Mossos també han tallat carreteres secundàries com a mesura de precaució.

 

Zona boscosa i amb vent

Els Bombers han rebut l'avís quan passaven 20 minuts de les 12 de la nit i hi han enviat 21 dotacions. 

"És una zona amb molt de bosc i molt de pinar i per tant ens preocupava molt, sobretot perquè ha començat a la nit i és més complex", ha explicat l'alcaldessa. "El vent ens preocupava més fa una estona, ara ha començat a parar. La situació és molt millor que fa unes hores", ha afegit.

Protecció Civil ha emès aquesta matinada una prealerta del pla Infocat per aquest incendi. El 112, per la seva banda, ha rebut 90 trucades.


Risc d'incendis a Catalunya

Els Agents Rurals alertaven aquest cap de setmana del risc d'incendi alt a l'Empordà i de nivell 1 a 14 comarques. Aquest diumenge, els Agents Rurals han sumat les comarques de Baix Camp i Baix Ebre al risc d'incendis alt.

 

 

ARXIVAT A:
Bombers
Anar al contingut