L'incendi al barri de la Laguna Verde, on hi havia habitatges irregulars
L'incendi es va declarar dilluns a les quatre de la tarda i les flames van arrasar-ho tot en poques hores

Un incendi crema tot un barri de barraques a Xile: "M'he quedat sense res"

El foc va començar dilluns a la ciutat xilena d'Iquique, i s'han cremat un centenar de cases i 400 persones s'han quedat sense llar

Actualitzat

Prop d'un centenar de barraques de la barriada Laguna Verde a Xile van cremar dilluns passat. El foc va afectar 400 persones que vivien en aquest campament a la ciutat d'Iquique, a la regió de Tarapacá.

L'incendi es va declarar dilluns a les quatre de la tarda i les flames van arrasar les faveles en poques hores. Diversos camions de bombers van estar treballant durant tot el dia per extingir-lo. El focus del foc es trobava entre habitatges irregulars de difícil accés, espais estrets i amb una xarxa escassa d'aigua. Això va complicar la feina dels bombers en l'extinció del foc.

L'incendi a la Laguna Verde, Chile, es va declarar dilluns a les quatre de la tarda
El foc va afectar prop de 400 persones que vivien a la Laguna Verde (Reuters / Jorge Vega / Nina Lopez / Alfonso Duarte)

Han perdut les seves llars, els seus comerços i totes les pertinences que hi tenien. Els testimonis de la catàstrofe expliquen que ho van perdre tot:

"Vaig sortir de la feina aviat per poder venir a rescatar alguna cosa, però quan vaig arribar no hi havia res a fer. Ho vaig perdre tot."

"Vam aconseguir sortir de l'incendi, però no teníem aigua i la meva botiga es va cremar. Ho vaig perdre tot, però soc aquí amb la meva família. Són coses materials, gràcies a Déu estem bé, que és l'important."

"Tot es va perdre. Tot el sacrifici de molts anys, tota una casa... M'he quedat sense res."

 

A la zona, s'hi van desplaçar diverses unitats de carrabiners de Xile que es van ocupar de vigilar el barri durant tota la nit per evitar el possible saqueig de les barraques.

Per ara, les autoritats han descartat que hi hagi víctimes mortals, així com la intencionalitat de l'incendi. Se sospita que el foc podria ser degut a l'extrema calor que s'està registrant els darrers dies a la zona.

 

"Ja era un lloc que no es podia habitar"

L'alcalde d'Iquique, Mauricio Soria, ha assenyalat que la situació ja està sota control, tot i que prop de 400 persones s'han vist afectades pel foc.

"La reconstrucció de l'espai es bastant complexa, independentment de l'incendi, ja era un lloc que no es podia habitar."


Les autoritats han posat en marxa una campanya de protecció social per proporcionar ajuda als afectats. A més, el delegat presidencial de Tarapacá, Miguel Ángel Quezada, ha engegat una xarxa de protecció perquè les persones que han perdut les seves pertinences puguin refer els documents d'identitat i puguin obtenir aliments bàsics.

El foc va afectar prop de 400 persones que vivien a la Laguna Verde
Les autoritats han posat en marxa una campanya de protecció social i de donació d'aliments bàsics (Reuters / Jorge Vega / Nina Lopez / Alfonso Duarte)

S'han habilitat dues escoles perquè facin la funció d'alberg per a aquells damnificats que no tinguin lloc per dormir. També s'han tingut en compte les mesures sanitàries, i els albergs només podran hostatjar 200 persones cadascun.

 

El campament Laguna Verde

El barri afectat és un assentament d'habitatges i barraques irregulars situat a la ciutat d'Iquique, a prop de la frontera entre Perú i Bolívia. La ubicació geogràfica fa que el campament Laguna Verde rebi milers d'immigrants després de passar la frontera amb els països veïns. Fan ús de la Laguna Verde com a assentament temporal abans d'emprendre camí cap a altres ciutats o regularitzar la seva situació.

 

ARXIVAT A:
XileHabitatgeIncendis
Anar al contingut