El Plaseqcat s'ha activat en fase d'emergència (Bombers de la Generalitat)

Incendi a la depuradora del Prat: les primeres inspeccions descarten afectacions al riu

El foc ja està apagat i el Plaseqta ha quedat desactivat a primera hora de la tarda

RedaccióActualitzat

Protecció Civil ha desactivat a les 12.30 d'aquest dijous el pla d'alerta química Plaseqcat per l'incendi a la depuradora del Prat. 

Paral·lelament, i davant la possibilitat que el foc hagi afectat l'aigua de l'últim tram del Llobregat i de les platges del Prat, tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Autoritat Metropolitana de Barcelona han recollit aquest dijous mostres d'aigua per analitzar-les.

Fins dilluns no se'n tindran els resultats, però, segons les dues entitats, les primeres inspeccions oculars descartarien que la zona hagi quedat afectada. Com ja ha informat a primera hora del matí, l'ACA confirma que tampoc no hi ha perill per a l'aigua de boca.


Confinament per possible risc químic

El foc, declarat aquest dimecres a la nit, ha obligat a establir un confinament en un perímetre de 500 metres al voltant de la depuradora.

Posteriorment, aquest confinament s'ha aixecat i Protecció Civil ha abaixat el nivell d'alerta química Plaseqcat. Paral·lelamentl'Agència Catalana de l'Aigua, l'ACA, ha alertat de "possibles afectacions en la qualitat de l'aigua per abocaments al darrer tram del Llobregat i platges del Prat".


Les aigües no es poden tractar i s'aboquen directament per un sobreeixidor cap al riu Llobregat, en una zona molt propera a la desembocadura. En un primer moment, l'ACA ha informat que la qualitat de l'aigua podia quedar afectada en aquest tram final del riu i les platges del Prat, però en tot cas, aquesta incidència no afectava el subministrament d'aigua de boca.

Els Bombers han revisat els punts calents i de l'estructura de l'edifici on han cremat els dipòsits. A les vuit del matí els treballadors ja han pogut tornar a entrar a la depuradora després que s'hagi aixecat el confinament en un perímetre de 500 metres.


Sense risc químic

Els Bombers han pogut estabilitzar a quarts de dues de la matinada el foc, que ha obligat Protecció Civil a activar l'alerta per risc químic, Plaseqcat, en fase d'emergència, que a les 7.30 s'ha abaixat a la fase d'alerta. També es va activar la fase de prealerta del pla d'emergències Procicat.


Tot i tenir el foc controlat, els bombers han mantingut una vintena de dotacions remullant la zona per extingir-lo i evitar fuites químiques. Concretament, han cremat tres dipòsits construïts amb fibra, on hi havia productes com sosa càustica i clorur fèrric, molt tòxics, que poden afectar la pell. També s'estan fent controls de gas de clor en l'aire que fins ara han donat negatiu.

Enric Pous, cap de guàrdia dels Bombers de la Generalitat, ha explicat a TV3 que malgrat els productes tòxics que hi havia no hi ha hagut un risc químic "destacable", perquè el fum no ha anat cap a la població.

"Sempre que hi ha fums hi ha una certa toxicitat, no direm que és zero, però no amb relació als productes que hi havia implicats. L'únic que ha sortit és la columna de fum, visible i molt gran, que en tractar-se d'un hidrocarbur, pels plàstics i les fibres dels dipòsits, era cridanera. Si hagués anat en direcció a la població hauria estat un problema, però es dispersava en alçada i tampoc ha arribat a ser problema per a les operacions de l'aeroport i no hem patit per això."


L'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, també ha tranquil·litzat els ciutadans.

"No hi ha afectació a la població, no hi ha risc químic, per això no han sonat les sirenes, i estem a l'espera que es pugui extingir el foc, que ja ens han dit que no serà ràpid. Sobretot celebrar que no hi ha hagut cap víctima i que un cop extingit ja veurem quines en són les causes."


L'incendi s'ha originat al dipòsit de reactius de fangs i els mateixos responsables de la planta han alertat el 112. Segons una primera hipòtesi, l'origen del foc podria haver estat per un problema elèctric.
 

Nit de confinament en un radi de 500 metres

Els Bombers de la Generalitat han rebut l'avís a les 21.44 hores d0aquest dimecres. El foc ha cremat tres sitges de fibra que contenien productes químics potencialment perillosos per tractar les aigües, i per això s'han activat els furgons de risc químic. 

Poc abans de les 12 de la nit han informat que la columna de fum ja havia minvat. Quan passaven de dos quarts de dues de la matinada, amb 22 dotacions treballant-hi, l'incendi s'ha donat per estabilitzat.


Tot el personal de la instal·lació va ser evacuat immediatament després de l'incendi i no consta que hi hagi cap persona ferida.


Protecció Civil ha demanat que qui visqui a l'entorn més proper tanqui portes i finestres, i que és preferible que tothom es tanqui a les habitacions més interiors i aturi els sistemes de climatització i ventilació. 

L'incendi no ha provocat afectacions al port de Barcelona ni a l'aeroport del Prat, tot i que el port ha posat en marxa el pla d'autoprotecció PAU en fase d'alerta per la gran columna de fum.

 

ARXIVAT A:
Bombers
Anar al contingut