Una dona amb mal de regla
Una dona amb mal de regla (iStock)

"Un ibuprofèn i apa!": el que s'han sentit a dir moltes dones amb regles incapacitants

Es calcula que una de cada deu dones té regles molt doloroses, però, tot i això, ha hagut de continuar treballant sense poder demanar la baixa

RedaccióActualitzat

Es calcula que una de cada deu dones té regles molt doloroses, però, així i tot, ha hagut de continuar treballant sense poder demanar la baixa. Des del mes de juny d'aquest any, ja es pot demanar la baixa laboral en aquests casos.

"Quedar-nos a casa per dolors de regla és complicat. No ho acaben d'entendre ni d'acceptar." Ens ho explica Sílvia Umtiberos, que, com moltes altres dones, denuncia que hi ha un estigma i un silenci al voltant de la menstruació.

"En algunes feines que he tingut no m'han deixat parar. Un ibuprofèn i apa!", explica la Yasmina Belmonte Fernández. Hem sortit al carrer per conèixer les experiències de dones amb regles doloroses. No poder-se aixecar del llit, no poder ni caminar... són relats compartits que hem trobat en diversos testimonis.


"Tant de bo hagués existit fa 30 anys", diu la Rosario Martín. I és que el dolor de regla "no és normal", tal com declara Sònia Albert Cort, delegada a Girona de l'Associació d'Afectades d'Endometriosi de Catalunya.

Elisa Llurba, directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de Sant Pau, explica quin és el perfil de les dones amb regles doloroses: "Solen ser dones que tenen malalties com l'endometriosi. Els dolors menstruals també s'han associat a regles molt abundants, sobretot en noies joves que tenen el coll de l'úter molt tancat."

Sílvia Aldavert, de l'Associació Drets Sexuals i Reproductius, recorda que la llei marca que les baixes han de ser amb un informe mèdic i que, per tant, la seva aplicació "no hauria de ser qüestionable".

"No vol dir que ara totes demanem la baixa."

Sònia Albert Cort considera que la llei "és un passet més", però que encara queda molt per fer. Creu que la llei també ha d'anar acompanyada de més sensibilització perquè les dones no se sentin obligades a aguantar el dolor.

 

ARXIVAT A:
SalutFeminismeDrets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut