Un comensal fent una foto d'un plat
Les ressenyes de restaurants a les plataformes poden ser problemàtiques (Pexels)
Mont-real

Un humorista enfadat amb TripAdvisor converteix en número 1 un restaurant que no existeix

El local, que apareixia com a millor a la llista de Mont-real, se l'havia inventat el còmic per denunciar el mal funcionament de plataformes com aquesta

RedaccióActualitzat

"Un menú digne d'un restaurant d'estrelles Michelin", "un escenari bucòlic i sensorial sense precedents". Crítiques com aquesta i 85 ressenyes, totes de cinc estrelles, van convertir Le Nouveau Duluth en el número 1 dels més de 3.600 restaurants catalogats a Mont-real, segons la coneguda plataforma TripAdvisor. El problema és que era una invenció.

Després de rebre diverses queixes per la inexistència del local, l'aplicació va retirar la pàgina del local.
 

Crear un restaurant fake, entre la broma i la denúncia

Tot plegat va ser una idea de l'humorista quebequès Charles Deschamps. Ha explicat a la cadena CBC que va voler demostrar com era de fàcil vendre fum en aquesta mena de plataformes.

Va agafar quatre fotos del soterrani d'un amic i va posar-ne l'adreça com a geolocalització, que va acabar retirant quan un potencial client es va presentar al lloc.

De telèfon, va donar el seu. Cada mes rebia una trucada per fer una reserva, petició que despatxava dient que ho tenien ple per als dos mesos següents. "Quan em preguntaven pel menú, deia que fèiem tapes", ha comentat.

Un humorista va enganyar TripAdvisor amb ressenyes sobre un restaurant fals
Un humorista va enganyar TripAdvisor amb ressenyes sobre un restaurant fals (Pexels)

El restaurant fals va sorgir com una broma entre amics, però també com a forma de denúncia de l'arbitrarietat amb què funciona la plataforma i el poder que té l'algoritme que organitza les ressenyes.

"Una persona va arruïnar el local d'un amic a les xarxes socials", ha afirmat. "Va demanar a 22 persones que deixessin una ressenya d'una estrella només perquè li van tacar el vestit amb un got de vi", s'ha queixat.

Copropietari de dos bars, Deschamps denuncia que el mal funcionament d'aquestes eines de valoració de negocis pot resultar molt perjudicial.

En declaracions també a la CBC, TripAdvisor va reconèixer un "error humà" que va permetre que el restaurant fals aparegués a la pàgina més temps del que pertocaria.

Un menú a base d'espuma d'afaitar, pastilla de detergent i mel

Si Deschamps va voler evidenciar que TripAdvisor és problemàtica, encara va anar més enllà el periodista Oobah Butler quan el 2017 va publicar a Vice el reportatge "Vaig convertir la meva caseta de fusta en el restaurant més ben valorat de TripAdvisor".

Havia treballat fent ressenyes positives falses per encàrrec, i va decidir portar-ho a l'extrem, inventant-se un restaurant d'estil excèntric que, en comptes de "food" (menjar) oferia "mood" (estat d'ànim).

Un telèfon i una web van ser suficients per activar el local a la xarxa. Situat a Londres, no en va posar l'adreça exacta, només el carrer, perquè no el descobrissin, i va convertir el local encara en més exclusiu dient que només funcionaven amb reserva prèvia.

Un menú en què es venia "felicitat", "amor" i "confort" s'acompanyava de fotos de plats aparentment sofisticats, que ell mateix va revelar que estaven fets d'espuma d'afaitar, pastilles de detergent i mel, per exemple.

En una altra imatge es veia un ou dur amb julivert davant d'un tros suposadament de carn... que era del peu de Butler.

Ressenyes positives falses enviades des de diferents adreces d'internet van catapultar el restaurant.

En sis mesos va aconseguir enfilar-se fins al número 1 "d'una de les ciutats més grans del món en el que segurament és un dels llocs de ressenyes més valorat d'internet". La companyia es defensa dient que destina temps i recursos a verificar els continguts i que "generalment, les úniques persones que creen restaurants falsos són periodistes" que volen posar a prova el sistema.

Poc després, decideix obrir el restaurant de veritat i que els comensals reals comparteixin espai amb actors i un DJ que ambienten el local amb els sons propis d'un lloc on se serveixen plats. En aquest, però, no es posaran a taula els àpats elaborats, sinó menjar precuinat.


"La caseta de fusta a Dulwich" baixa al rànquing, però resisteix. "He assegut gent a les cadires muntades a correcuita fora de la barraca i se n'han anat pensant que podia ser el millor restaurant de Londres", afirma el periodista. Una mostra que "la gent ja no fa servir els sentits com tocaria". Mirant-ho positivament, diu: "Si he pogut transformar el meu jardí en el millor restaurant del Londres, literalment tot és possible."


Batalla pel català i per donar-se de baixa de TripAdvisor

A Catalunya, TripAdvisor ha estat motiu de controvèrsia perquè no accepta crítiques en català.

També per la batalla d'un xef de Terrassa, del restaurant Capritx, per donar-se'n de baixa, amb l'argument que hi ha massa comentaris fraudulents i que es donen privilegis als restaurants que paguen una quota mensual.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials GastronomiaCanadà
Anar al contingut