Cànoves i Samalús

Mor un home sepultat per una esllavissada quan treballava fent una rasa a Cànoves i Samalús

L'operari ha quedat atrapat mentre feia una rasa a la zona on fa dos anys el temporal Gloria va ensorrar tres habitatges i uns altres van quedar afectats

Judith CasaprimaActualitzat

Els bombers han recuperat el cos sense vida d'un home que ha quedat sepultat aquest dissabte al migdia per una esllavissada a Cànoves i Samalús, al Vallès Oriental. Es tracta d'un home que feia una rasa per resoldre unes humitats. El terreny ha cedit i ha quedat atrapat. Els bombers han pogut treure el seu cos després de més de set hores de feina.

Les obres s'estaven fent en una casa habitada, a la urbanització Ca l'Esmandia, a la mateixa zona que, el gener de 2020, va quedar afectada pel temporal Gloria. En aquest turó, justament fa dos anys, tres cases es van ensorrar i unes altres van tenir danys estructurals a causa dels forts aiguats. Una de les cases va quedar desfalcada i la resta estan en perill especialment quan plou.

Els veïns afectats encara reclamen que les assegurances i el consorci de compensació respongui pels desperfectes i la pèrdua de l'habitatge.

Segons una veïna, l'accident ha passat en una casa que tenia filtracions subterrànies i on s'estava fent una canalització per treure l'aigua. 

Ni els bombers ni les autoritats municipals relacionen els fets amb el temporal Gloria. Ho qualifiquen com un accident laboral. 

El cos ha estat localitzat a última hora del vespre, després d'unes tasques de rescat complicades durant tota la tarda. 

Les tasques de rescat es fan en un habitatge a la zona afectada pel temporal Gloria fa dos anys (CCMA)

Sense casa on viure sobre terreny inestable

Al costat on ha quedat sepultat l'operari aquest dissabte, fa dos anys el temporal Gloria va provocar afectacions importants.

Rosa Juárez només feia un any que s'havia comprat la casa, i s'ha quedat sense perquè el terreny ha quedat desfalcat i és perillós.

"Estic desallotjada per risc d'enderroc i continuo pagant l'assegurança, l'IBI, i continuava pagant la hipoteca fins ara que ja no puc més perquè estic a l'atur i no rebo cap prestació, tots els meus estalvis han anat a advocats, notaris."

Ella com altres veïns han hagut de contractar advocats perquè les companyies d'assegurances, que alguns ja han denunciat, perquè no es fan càrrec dels danys. Els remeten al Consorci de compensació d'assegurances, una entitat estatal que habitualment cobreix els danys per catàstrofes naturals, però les esllavissades estan excloses d'aquesta cobertura.

Al turó, sobre les cases que es van ensorrar, hi ha una segona línia, que el surten esquerdes que es fan cada cop més grans. Alguns veïns han hagut de marxar tot i que els diuen que hi poden viure, però els recomanen que, en cas de pluja, marxin de la casa.

També se senten abandonats per l'administració. Asseguren que al subsòl, de propietat pública, hi ha corrents d'aigua contínua que són la font del problema.

Precisament, aquestes filtracions que el treballador estaria arreglant, podrien ser la causa de l'esllavissada que l'ha sepultat.

Però ni veïns ni ajuntament poden pagar l'obra que suposa assegurar el terreny. L'ajuntament va fer un estudi geotècnic a la zona i, segons ha dit l'alcalde Josep Cuch Codina, ofereix suport tècnic i jurídic, també per denunciar conjuntament, si cal, a les asseguradores.

Aquest és el reportage que TV3 ha fet amb els veïns d'aquesta zona afectada pel Gloria, just abans de l'accident d'aquest dissabte:

ARXIVAT A:
Temporal GloriaHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut