Euskadi

Un home llegeix el comunicat d'ETA en la versió en castellà i una dona en eusquera

Un home encaputxat és el portaveu d'ETA en la versió en castellà en què l'organització armada anuncia un alto el foc "permanent i de caràcter general" que pugui ser verificat per la comunitat internacional. Fonts de la lluita contra ETA no descarten que l'home que llegeix el comunicat sigui David Pla, que situen a la cúpula de l'aparell polític de l'organització.

Actualitzat
La versió en eusquera, en canvi, la llegeix una dona, igual que en el vídeo del 5 de setembre passat, amb què ETA anunciava el cessament de les accions ofensives. Fonts de la lluita antiterrorista en van atribuir fa tres mesos l'autoria a Iratxe Sorzabal, una de les caps de l'aparell polític de l'organització. Aquesta veu és la mateixa que es va poder escoltar en el comunicat amb motiu del 50è aniversari d'ETA el gener del 2009. El comunicat d'alto el foc permanent del 23 de març de 2006 també el va llegir una dona, se sospita que Ainhoa Ozaeta, detinguda el 2008.

La posada en escena és la que utilitza habitualment l'organització en els seus missatges: en el vídeo hi apareixen tres membres d'ETA, amb mocadors blancs a la cara que només deixen a la vista els ulls, roba negra, guants i "txapela". Al pit hi porten un emblema de l'organització amb l'expressió "Bietan Jarrai", similar al que hi ha col·locat al seu darrere, tot i que més petit. "Bietan Jarrai" és una expressió que acostuma a acompanyar l'emblema d'ETA i que significa "actuar de dues maneres". Podria fer referència a no abandonar les dues vies de lluita (política i militar) o bé a com ha de ser la lluita a partir dels dos elements de l'emblema: sigil·losa com la serp i contundent com la destral.

Tots tres estan asseguts en una taula blanca en la qual no hi ha cap objecte ni bandera, llevat d'un micròfon. Els tres etarres estan flanquejats per tres banderes, una "ikurriña" a la seva dreta i la bandera navarresa i l'"arrano beltza" (insígnia tradicional de l'esquerra abertzale composta per una àliga negra sobre fons groc) a la seva esquerra.

L'enregistrament dura 2 minuts i 19 segons i coincideix amb el text que ha publicat el web de "Gara" en eusquera, castellà i anglès. El vídeo acaba amb totes tres persones amb el puny esquerre alçat cridant "Gora Euskal Herria Askatuta! Gora Euskal Herria Sozialista! Jo ta ke independentzia eta sozialismoa lortu arte!" ("Visca Euskal Herria lliure! Visca Euskal Herria socialista! No cessarem fins a aconseguir la independència i el socialisme").
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut