El cilindre de pedra que Robert Phillips es va endur fa 60 anys de l'excavació de Stonehenge (Reuters)

Un home de 90 anys retorna una pedra de Stonehenge que es va endur fa 60 anys

És un cilindre extret del nucli d'un dels monòlits que podria servir als investigadors per saber l'origen d'aquestes pedres

Actualitzat

Un cilindre de pedra de Stonehenge, el cercle megalític del sud d'Anglaterra, ha estat retornat 60 anys després de ser robat durant unes excavacions arqueològiques, segons ha informat aquest dimecres l'English Heritage.

Es tracta d'un cilindre de 1,08 metres de llarg i uns 25 centímetres de diàmetre que va desaparèixer el 1958 d'un dels monòlits quan es va reforçar la pedra esquerdada amb unes varetes metàl·liques.

Robert Phillips, un empleat de l'empresa de tall de diamants Van Moppes, que va dur a terme el treball, es va endur el nucli de la pedra que s'havia extret, el cilindre. El 1976 va deixar l'empresa i més tard va emigrar als Estats Units, segons les mateixes fonts. El cilindre va viatjar amb Phillips des de Rochester, de New York a Chicago, d'Illinois a Ventura, Califòrnia, i finalment a Florida.

 

Aquarel·la de les excavacions que es van fer a Stonehenge el 1958 (Reuters)

 

L'any passat, la vigília de l'aniversari del seus 90 anys, Robert Phillips va decidir que havia de tornar el fragment de pedra a la custòdia de l'English Heritage, una organització benèfica que té cura de la conservació de més de 400 monuments, edificis i llocs històrics, entre els quals Stonehenge. Heather Sebire, la comissària de l'English Heritage a Stonehenge confessa que no s'ho esperaven.

"L'última cosa que mai havíem esperat era rebre una trucada d'una persona des dels Estats Units que ens digués que tenien un tros de Stonehenge"

English Heritage ha dit que la peça es manté inalterada malgrat els viatges que ha fet i ara podria ajudar a determinar l'origen de la pedra.

"Estudiar l'ADN del nucli de Stonehenge ens podria explicar més sobre d'on van sorgir aquestes enormes pedres de gres."

Les pedres de pedra blava més petites de Stonehenge van ser portades des de les muntanyes de Preseli, al sud-oest de Gal·les, però es desconeix l'origen precís dels monòlits de gres molt més grans.

 

Precisament, un projecte de l'Acadèmia Britànica i del Leverhulme Trust, dirigit pel professor David Nash de la Universitat de Brighton, investiga la composició química d'aquests monòlits de gres per tal de localitzar d'on provenen.

L'equip de Nash ja ha utilitzat un espectròmetre portàtil per analitzar la química de les pedres utilitzant fluorescència de raigs X, una tècnica no destructiva. Per això el cilindre del nucli d'una de les pedres, que ha retornat Robert Phillip representa una oportunitat única per analitzar-ne l'interior.

El cercle megalític de Stonehenge és visitat per milers de persones cada any

 

Un misteri sense desvetllar

La datació per radiocarboni demostra que Stonehenge, aquest grup de pedres de 4 metres disposades dretes en forma d'anell a Wiltshire, al sud d'Anglaterra, va ser construït fa 4.000-5.000 anys.

No hi ha cap resposta definitiva sobre per què es va construir o quina finalitat tenia, encara que les teories suggereixen que podria haver estat un lloc religiós o un observatori astronòmic.

Milers de persones, paganes, druides o turistes s'han reunit i es reuneixen cada any per veure sortir el sol als solsticis d'estiu i d'hivern cada any.

 

Stonehenge podria haver tingut un us astronòmic perquè marca amb precisió els solsticis d'estiu i d'hivern

ARXIVAT A:
PatrimoniCultura
Anar al contingut