Manfred Steiner, doctor en Física als 89 anys (Universitat de Brown)

Un home de 89 anys aconsegueix doctorar-se en Física, un somni d'adolescent

Manfred Steiner, que ja tenia la carrera de Medicina, diu que acabar-ho ha estat "el moment més gratificant de la meva vida"

Actualitzat

A punt de fer 90 anys, Manfred Steiner pot dir amb orgull que ha aconseguit el títol de doctor en Física a la Universitat de Brown de Providence, a l'estat de Rhode Island. "No busco una feina amb sou. Això ja ho he superat", ha dit entre rialles.

Steiner va defensar fa poc la tesi titulada "Correccions a la interpretació geomètrica de la bosonització" i té previst publicar articles en revistes especialitzades i continuar treballant amb el seu tutor de tesi, el professor de física Brad Marston.

Va començar la carrera als 70 anys i problemes de salut van posar en perill el seu projecte, però ho va aconseguir i "acabar-ho ha estat el moment més gratificant de la meva vida", ha dit.

Primer va fer Medicina

Nascut a Viena, ja es volia convertir en físic quan era adolescent, inspirat en les lectures que va fer d'Albert Einstein i Max Planck. "Sabia que la física era la meva veritable passió quan vaig acabar secundària", diu.

Després de la Segona Guerra Mundial, la mare i un oncle metge li van aconsellar estudiar Medicina "perquè seria una opció millor en els anys turbulents de la postguerra", explica. Els va fer cas, però no va oblidar el seu somni.

Es va llicenciar en Medicina a la Universitat de Viena l'any 1955 i poques setmanes després es va traslladar als Estats Units.

Després d'uns anys de pràctiques, es va traslladar a Rhode Island, quan li van oferir una plaça com a hematòleg a la recent creada Facultat de Medicina de la Universitat de Brown. El 1968 va ser nomenat professor ajudant i va treballar sobretot en recerca. El 1978 va ascendir a professor titular i el 1985 va ser nomenat cap de la Secció d'Hematologia de la Facultat de Medicina, càrrec que va ocupar fins al 1994.

"Volia seguir actiu"

"Sempre pensava que, quan em jubilés, no volia passar la resta de la vida assegut o jugant a golf ni res semblant. Volia continuar actiu", explica Manfred Steiner.

Quan es va retirar i s'acostava als 70 anys, va decidir entrar al món de la física. "No pots fer medicina a mig camí", diu Steiner. "Realment has de dedicar-hi la vida".

Steiner i la seva dona Sheila, de 93 anys, es van casar el 1960 i tenen dos fills i sis nets. Aquest any celebra els 90 anys i té un consell per als joves: "Crec que haurien de seguir els seus somnis, siguin els que siguin. Sempre ho lamentaran si no ho fan".

ARXIVAT A:
CiènciaUniversitatEstats Units
Anar al contingut